

Într-o acțiune fără precedent, care a fost înaintă în cursul zilei de vineri și la Cotroceni, Alianța Părinților din România critică, cu argumente solide, proiectul lui Klaus Iohannis.
Susținută de 62 de asociații importante din România, acțiunea atacă cinci punte sensibile ale proiectului.
Redacția EvZ a decis publicarea integrală a documentului.
„Alianţa Părinţilor din România, organizaţie națională care are drept scop apărarea, promovarea și întărirea drepturilor părinților din România, precum și implicarea decisivă și responsabilă în procesul educației copiilor și tinerilor, conform valorilor morale, filozofice și de credință ale părinților acestora, atrage atenţia asupra unor prevederi ale programului „România educată”, program inițiat de Președintele României şi aflat în dezbatere publică. Observaţiile noastre vizează următoarele aspecte:
Însoţim obervaţiile noastre de un set de propuneri, menite să îmbunătăţească atât procesul instructiv-educativ, cât şi relaţia profesor – elev – părinte. Totodată, solicităm iniţiatorilor proiectului „România educată”, lămurirea terminologiei folosite în mod evaziv, pentru definirea obiectivelor şi acţiunilor propuse precum și operaționalizarea conceptelor menționate în proiect.
În documentul „Viziune şi strategie 2018 – 2030”, capitolul „Structura sistemului educaţional. Scenarii propuse”, subcapitolul „Descrierea sistemului de educaţie din anul 2030 conform scenariului 1- Învăţământul primar”, pag. 18 se face următoarea referire la învăţământul primar:
„Învățământul primar este o formă de educație teoretică (cu trimitere la elemente din practică), care se desfășoară sub îndrumarea unui învățător pentru fiecare clasă, cu profesori pentru anumite discipline. Are o durată de cinci ani și începe la vârsta de 5 sau 6 ani.”
Observaţii:
Numeroase studii întreprinse au arătat că tinerii școliți acasă au obținut rezultate mai bune decât elevii din școlile publice sau private. Rezultatele foarte bune ale educației prin homeschooling sunt cunoscute in mediul academic încă din anii '70-80 (RS Moore et al, Journal of School Health, February 1986, Vol. 56, No.2-73)
O altă concluzie a acestor studii a fost că tinerii ar trebui feriți de educația formală până la vârsta de 7-8 (unii copii chiar până la 10 ani), datorită faptului că dezvoltarea simțurilor, coordonarea, dezvoltarea neurologică și cognitivă ajung la pragul potrivit de-abia la aceste vârste.
Propuneri:
– Învățământul obligatoriu începe după vârsta de 7 ani
– Diverisificarea posibilităților de școlarizare prin introducerea posibilității de educație acasă (homeschooling), nu doar pentru persoanele cu nevoi sau cerințe speciale, cum prevede în prezent legislația specifică.
În documentul „Viziune şi strategie 2018 – 2030”, capitolul „Structura sistemului educaţional. Scenarii propuse”, subcapitolul „Descrierea sistemului de educaţie din anul 2030 conform scenariului 1- Învăţământul primar”, pag. 18 se precizează :
„Consilierii școlari sprijină demersuri importante pentru sistemul de educație cum ar fi: prevenirea abandonului școlar, educația parentală, prevenirea violenței și bullying-ului, orientarea în carieră.”
În „Rapoartele celor şapte grupuri de lucru tematice” – „Echitatea sistemului educaţional – Raport Grupului de lucru nr. 2”, pag. 26 se propune, pentru îndeplinierea pentru obiectivului Creşterea accesului la educaţie de calitate pentru toate categoriile sociale, în special a celor provenite din medii dezavantajate, sub-reprezentate în acest moment:
Implementarea unor programe de conştientizare şi sprijin pentru părinţi, pentru ca ei, la rândul lor, să-şi poată sprijini copiii să-şi înţeleagă identitatea.
În acelaşi document, la pag. 29, pentru îndeplinirea obiectivului Intensificarea eforturilor de sprijinire a cetăţenilor pentru recuperarea eventualelor diferenţe educaţionale şi pentru a evita perpetuarea unor inechităţi sociale, se propune:
Dezvoltarea şi implementarea de Programe pentru părinţi (de conştientizare, consiliere şi sprijin) care să îi ajute în implicarea în educaţia copiilor şi să crească gradul de conştientizare a responsabilităţilor pe care părinţii le au în privinţa educaţiei copiilor.
Observaţii:
Propunere:
„Maria are 6 ani, este absolventă de educație timpurie. Ea este caracterizată printr-o capacitate de auto-reglare astfel încât să ajungă singură la o stare naturală de bine (echilibru cognitiv – socioemoțional). Este un copil creativ, fericit și cu un sentiment de siguranță fizică și emoțională, are noțiuni de bază despre sănătatea corpului și înțelege diferențele de gen. Simultan, Maria are deprinderi elementare de viață, în raport cu tot ceea ce este în jur (igienă, comunicare, socializare). Mai mult, Maria își cunoaște rădăcinile, comunitatea și înțelege modul în care acestea relaționează între ele.”
Observaţii:
Concluziile pediatrilor americani:
Propunere: eliminarea termenilor care fac trimitere la teoria genului şi care, desfăşurate în cadrul orelor de curs, cu atât mai mult de la vârste fragede, de minori, ar putea afecta echilibrul psihic şi dezvoltarea firească a copiilor noştri.
În documentul „Viziune şi strategie 2018 – 2030”, cap. „Structura sistemului educaţional. Scenarii propuse”, subcapitolul „Descrierea sistemului de educaţie din anul 2030 conform scenariului 1- Educaţia timpurie”, pag. 16) se afirmă:
Observaţii:
Amintim că proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a fost retras din Parlament anul trecut, ca urmare a reacţiei fără precedent a reprezentanţilor societăţii civile, care au atras atenţia asupra implicațiilor negative pe care obligativitatea acestui act medical le-ar putea avea din perspectivă medicală, juridică, etică, socială, economică și umanitară asupra societății românești în ansamblul său.
Organizaţiile de părinţi, reprezentate la consultările publice pe marginea acestui proiect de lege, au solicitat autorităţilor respectarea drepturilor și libertăților persoanei în privința accesului la și a aplicării de diverse proceduri, tratamente sau intervenții medicale de orice natură, asigurarea respectării principiilor supreme ale prevalenței interesului individual față de cel al societății, ale integrității și securității fizice a persoanei și al consimțământului informat, respectarea drepturilor părinților în privința creșterii, îngrijirii și educării copiilor lor, în conformitate cu art. 48 din Constituția României, prin obținerea acordului lor prealabil, expres și neechivoc cu privire la orice intervenții medicale sau de altă natură asupra copiilor lor.
Propunere: Eliminarea referirilor la obligativitatea vaccinării copiilor.
În documentul „Viziune şi strategie 2018 – 2030” – „Obiectivele sistemului de educaţie timpurie 2018 – 2030” – „Profilul copilului la finalizarea studiilor”, pag. 32 se afirmă:
„De asemenea, Maria are următoarele abilități și competențe:
•să se joace cu copiii, să se împrietenească cu alți copii, să dezvolte relații funcționale cu aceștia, dar și cu adulții cu care inter-acționează (părinți, profesori etc.);
•să mănânce și să se îmbrace singură, să își aranjeze lucrurile și să facă ordine în camera ei;
•să înțeleagă natura și mediul înconjurător;
•să facă adunări și scăderi simple;
•să folosească cuvinte de bază în limba engleză sau într-o altă limbă de circulație internațională și să vorbească corect limba română;
•să urmeze exemplul adulților din viața ei;
•să aleagă între diverse opțiuni/variante de învățare, joacă, interacțiune și să se adapteze la cerințele societății, să folosească tehnologia;
•să fie un partener de discuție, alături de părinți și grădiniță, în chestiunile care o privesc;
•să înțeleagă ce îndatoriri are în familie și la grădiniță;
•să fie tolerantă, să îi pese de colegii ei, de animale și de natură;
•să înțeleagă într-o mare măsură valoarea banilor;
•să facă diferența între adevăr și falsitate, între realitate și fantasme”
Observaţii:
Specialiştii atrag atenţia asupra efectelor nocive pe care folosirea tehnologiei le are asupra sănătăţii copiilor. Spre exemplu, biofizicianul Virgiliu Gheorghe este convins că introducerea manualului digital – prevedere ce se regăseşte în viitoarea lege a educaţiei – se va dovedi în următorii câţiva ani unul dintre cele mai mari eşecuri din istoria şcolii moderne româneşti: „Vom fi martorii apariţiei nu numai a unei generaţii practic analfabete, ci şi a unei generaţii în care problemele de învăţare şi dizabilităţile mentale vor constitui principala chestiune cu care se vor confrunta părinţii, instituţiile din domeniul educaţiei şi sănătăţii din ţara noastră. Cine va răspunde în faţa legii şi a poporului român pentru această măsură abuzivă şi iraţională prin care se încearcă înlocuirea manualelor cu tabletele în România?”
De asemenea, profesorul Manfred Spitzer, neurolog și director medical al Spitalului Universitar Psihiatric din Ulm, Germania, atrage atenția și asupra faptului că „dispozitivele digitale sunt dăunătoare pentru învățat și, prin urmare, pentru dezvoltarea mintală a copiilor”. Potrivit lui Spitzer, media digitală – adică, computere, smartphone-uri, console de jocuri și televizoare – nu numai că ne schimbă viețile, ci ne înnebunește la propriu pe noi și copiii noștri, promovând un proces de „declin mintal” (demență).
Propuneri:
„Consolidarea şi dezvoltarea cadrului legal şi de politici educaţionale pentru prevenirea şi combaterea discriminării şi segregării în educaţie, care să includă:
Observaţii:
Pe data de 26 septembrie 2017, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a publicat proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Strategiei naționale „Egalitate, incluziune, diversitate” pentru perioada 2018-2022.
Proiectul prevede, între altele:
Propuneri:
Concluzii
Având în vedere cele expuse mai sus, solicităm regândirea programului „România educată”, astfel încât obiectivele acestuia să nu intre în contradicţie cu următoarele prevederi legale:
În concluzie, în numele părinţilor pe care îi reprezentăm, solicităm iniţiatorilor programului „România educată” să ţină cont de prevederile Constituției și legilor țării, tratatelor internaționale privind drepturile omului, principiilor democratice și normelor bunului simț, precum şi ethosului și valorilor morale ale poporului român.
De asemenea, solicităm Administraţiei Prezidenţiale organizarea unor ample dezbateri și consultări naționale publice cu toţi factorii de răspundere implicaţi în probleme care privesc pe copiii şi tinerii acestei ţări, şi care sunt în drept să se pronunţe asupra lor: părinţi, educatori, reprezentanții cultelor recunoscute de lege, specialişti în problemele abordate.
În caz contrar, vom considera demersul dumneavoastră echivoc, formal, nejustificat, netransparent, părtinitor și nedemocratic, nefiind în interesul cetățenilor care v-au mandatat în funcțiile pe care le ocupați și astfel vom avea îndreptățirea de a acționa în consecință.
Cristian Filip
Președinte, ALIANȚA PĂRINȚILOR
Se aliază demersului următoarele asociaţii:
1. Pro Decizii Informate
2. Liga pentru Identitate Naţională
3. Scut Botoșănean
4. Uniunea Vatra Noastră Românească – filiala Botoșani
5. Fratia Ortodoxa Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de Biruinta
6. Ajuta Oamenii Prahova
7. Basarabii
8. Sfintii Martiri Brancoveni
9. Fundatia Justin Parvu
10. Pro Consumatori
11. Asociatia pentru Revigorarea Tradiției si
12. Asociația pentru Toleranță în Spațiul Public
13. Familia Românească
14. Tradiția Românească
15. Asociatia Simplu
16. Calea Neamului
17. Asociatia pentru Apararea Familiei si Copilului
18. Asociatia Parintilor pentru Educatie Sanatoasa
19. Prologos
20. Institutul pentru Cercetari Psihosociale si Bioetica
21. Fundatia pentru Stiinta si Sanatate
22. Fundatia Arsenie Boca
23. Alianta Noastra Romania
24. Asociația Bucovina Profundă
25. Fundația Sfinții Martiri Brâncoveni – Suceava
26. Asociația Provita Bucovina
27. Asociația Culturală Sfântul Mitropolit Dosoftei
28. Asociația Europa Veche
29. Asociația Psaltichia
30. Fundația Pentru Oameni
31. Asociația Brațe pentru CER
32. Mscarea Romanlor Lberi
33. Asociația Rost
34. Asociația Predania
35. Federeția Provita Ortodoxă
36. Asociația Pro Filiis
37. Asociația Pro Vita Sfantul Brancoveanu filiala Pitesti
38. Asociația Pro Vita Sibiu
39. Asociația Pro Vita Craiova
40. Asociația Crestin Ortodoxă Mama Olga
41. Fapte
42. Ortodoxia Tinerilor
43. Centrul de Studii privind Facerea Lumii
44. Fundatia Romana Pentru Cultura si Educatie Buna Vestire
45. Pro Vita Bucuresti
46. Alianta Familiilor din Romania
47. Asociatia Persoanelor cu deficiente de auz Darul Sunetului
48. Alianta Parintilor
49. Asociatia pentru Libertatea Romanilor
50. Liga Parintilor pentru Educatie
51. Asociatia Medicala Concordia 2006
52. ASCIOR
53. Uniunea Generala a Pensionarilor din Romania – filiala Berca
54. Extreme Adventure
55. Sfantul Stelian
56. Vatra Luminoasa
57. Asociația Juristilor pentru Libertate si Demnitate
58. Asociația Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului Satu Mare
59. Asociatia FIREȘTE
60. Asociatia IOANNIS
61. Asociatia pentru Dezvoltare Sociala și Educationala
62. ARCUS Project.