Alianţa „DA pentru Roşca“

Alianţa „DA pentru Roşca“

Directorul ziarului „Ziua“ a dat un tun de milioane la Snagov.Sorin Roşca Stănescu (SRS), directorul ziarului „Ziua“, a cumpărat de la Primăria Snagov, cu largul concurs al primarului şi al consilierilor locali, unul dintre cele mai râvnite terenuri din comuna de lux aflată în apropierea Capitalei. Tranzacţia a fost făcută pentru 7 milioane de euro, deşi valoarea reală era cel puţin dublă.

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu a cumpărat de la stat, cu numai şapte milioane de euro, unul dintre cele mai râvnite terenuri din Snagov, a cărui valoare este cel puţin dublă. Afacerea s-a făcut în doi paşi. În primă fază, în 2004, Primăria Snagov a concesionat terenul unei societăţi în care jurnalistul este asociat cu doi politicieni.

E vorba despre fostul deputat PSD Viorel Gheorghiu (ginerele fostului preşedinte PSD al Consiliului Judeţean Ilfov, Bebe Ivanovici) şi vicepreşedintele filialei sector 3 a PD-L, Mircea Andrei (fost la PLD, via PNL). În etapa a doua, cele şase hectare, situate în Parcul Snagov, au fost vândute firmei deţinute de cei trei de către Apostol Muşat, primarul PD-L (fost PD) din Snagov. Parteneri de afaceri

Anterior afacerii cu terenul din Snagov, în 2004, primarul din Snagov le-a vândut celor trei o societate. Această tranzacţie a avut loc cu numai două luni înainte de concesionarea valorosului teren din Parcul Snagov. În prezent, fiul primarului este asociat cu Roşca şi cu Gheorghiu în compania pe care tatăl său le-a vândut-o acestora. Potrivit Registrului Comerţului, vânzarea firmei a avut loc în august 2004.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, deputatul Viorel Gheorghiu, avocatul Mircea Andrei şi Bogdan Muşat, fiul primarului din Snagov, au cumpărat atunci acţiunile firmei Bo-Na Co ’95 SRL, în care edilul Apostol Muşat deţinea 40%. Pachetele principale de părţi sociale le-au revenit lui Roşca şi lui Gheorghiu, câte 35%, Bogdan Muşat a preluat 20%, iar avocatul Mircea Andrei - 10%.   Asociere cu Primăria Snagov Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu şi partenerii săi au devenit proprietarii celui mai vânat teren din Snagov, Parcul Snagov, prin intermediul societăţii Captain Port Service Product SRL. Iniţial, Consiliul Local Snagov a încheiat un contract cu firma lui Roşca, Gheorghiu şi Andrei, de asociere în participaţiune, contract care a netezit vânzarea din 2007.

Această înţelegere juridică a fost semnată în octombrie 2004, la o jumătate de an după ce Apostol Muşat a devenit primar în Snagov. Asocierea în participaţiune avea drept scop exploatarea Parcului Snagov în scop turistic şi de agrement. Firma lui Roşca Stănescu, Gheorghiu şi Andrei era obligată să plătească o redevenţă anuală de doar 8.000 de euro pentru folosirea suprafeţ ei de aproape şase hectare. Conform contractului, primă ria urma să primească 10% din profit, iar Captain Port Service Product SRL 90%. Mişcarea lui Andrei

Înainte cu o săptămână de încheierea contractului de asociere în participaţiune pentru Parcul Snagov (contract care l-a precedat pe cel de vânzare-cumpărare), în data de 5 octombrie 2004, avocatul Mircea Andrei recurge la o mişcare surprinzătoare. Acesta s-a retras din Bo-Na Co ’95, cel mai probabil pentru a evita o posibilă situaţie flagrantă. E vorba despre faptul că primarul Muşat i-a cesionat o parte din părţile sociale din această societate, dar a şi semnat asocierea dintre primărie şi Captain Port Service Product SRL, companie în care Andrei este asociat.

Situaţia nu i-a determinat însă pe Roşca şi pe Gheorghiu să facă la fel. Mai mult, cei doi sunt şi acum asociaţi cu fiul primarului în compania Bo-Na Co ’95, iar soţia primarului, Săvica Apostol, a devenit administratorul societăţii din 2005. Mircea Andrei şi-a cesionat cele 10% părţi sociale din Bo-Na Co ’95 unui subaltern, Liviu Togan, din cadrul Societăţii Civile de Avocaţi „Mircea Andrei şi Asociaţii“. VOCEA PRIMARULUI

„Roşca e de la noi din sat, de-al nostru“ Sorin Roşca Stănescu nu a dorit să facă vreun comentariu legat de acest subiect, susţinând că este în proces cu „Evenimentul zilei“. „Puteţi să scrieţi ce vreţi! Nu vă declar nimic“, a susţinut Roşca Stănescu. Nici avocatul Mircea Andrei nu a dorit să comenteze tranzacţia cu terenul statului. Doar fostul deputat PSD Viorel Gheorghiu şi-a făcut public punctul de vedere: „Dacă mă întrebaţi în detaliu, nu ştiu ce să vă spun, eu sunt simplu acţionar. Boardul poate să vă dea explicaţii, eu sunt doar acţionar. Nu eu m-am ocupat de tranzacţia respectivă. Mai am alte societăţi pe care le conduc efectiv“.

Cât despre faptul că acesta a cumpărat o firmă de la primarul din Snagov, Gheorghiu susţine că societatea Bo-Na Co ’95 a fost cumpărată cu totul, „inclusiv cu acţionarii ei“. Apostol Muşat, primarul din Snagov, ne-a lămurit de la bun început cum stau lucrurile în privinţa lui Roşca Stănescu: „Roşca e de aici, de la noi din sat, e de-al nostru, ce să mai. Şi mă mai întâlnesc cu el, că el tot mă bâzâie“.

Edilul comunei susţine că cei care au achiziţionat terenul i s-au plâns că au fost înşelaţi în privinţa preţului pe care l-au plătit: „Valoarea e dată de piaţă, a fost dată de piaţă. Vă spun exact ce mi-a zis cumpărătorul, mi-a zis că i-am păcălit. În PUG-ul nostru zice aşa: «construcţii de agrement şi sport». Ca să schimbe această destinaţie trebuie să facă planuri. E o tărăşenie de şase ani“. Muşat mai accentuează de ce Roşca, Gheorghiu şi Andrei au făcut o afacere proastă: „Plus că trebuie să-şi aducă toate utilităţile, că nu au nimic, decât curent“.

Primarul mai spune că şi interesul pentru cumpărarea terenului a fost redus: „S-au ţinut patru licitaţii şi nu a venit nimeni. După aia s-a amânat pentru 12 aprilie 2007. Acum, la ultima licitaţie, l-am dat câştigător pe «Captain Port». Noi am încheiat un contract cu ei în rate, dar ei ne-au achitat acum toată suma. Plata trebuia să se facă eşalonat, dar ei pe 25 noiembrie au plătit tot“. EVALUARE

Coleg de partid Firma selectată de Primăria Snagov să evalueze terenul din Parcul Snagov este din Braşov şi se numeşte L.D.M. Consulting SRL. Patronul acesteia este tot un politician: Gheorghe Laviniu Negrea, consilier local din partea PD în comuna Cristian, judeţul Braşov. Primarul din Snagov, Apostol Muşat, este şi el tot membru PD. LICITAŢIE CU BĂTAIE LUNGĂ

Tranzacţie cu încărcătură politică Până să încheie contractul cu Captain Port Service Product SRL (ce le aparţine lui Roşca, Gheorghiu şi Andrei), Primăria Snagov şi Consiliul Local au depus eforturi serioase pentru a reglementa juridic statutul Parcului Snagov. Primarul Apostol Muşat, cu largul concurs al consilierilor locali, a pregătit din timp terenul pentru vânzarea din mai 2007.

Într-o şedinţă din iulie 2006, Consiliul Local Snagov a avut pe ordinea de zi un proiect de hotărâre pentru „aprobarea dezmembrării unui imobil - teren - situat în tarla 4 Ştrand Snagov“. Consilierii locali au aprobat atunci ca aproape 13 hectare ale Parcului Snagov să fie divizate în două parcele, una de şase hectare, cealaltă de şapte.

Tot atunci, Consiliul Local Snagov a aprobat ca terenul să fie scos din domeniul public al comunei şi transferat în domeniul privat, transfer care a deschis calea legală ca pământul să fie vândut. O lună mai târziu, în august 2006, Consiliul Local Snagov a aprobat, tot printr-o hotărâre, vânzarea terenului. Votul pe bandă rulantă favorabil iniţiativelor primarului Muşat sunt uşor explicabile: din 15 consilieri locali, 12 sunt din PD, adică din aceeaşi formaţiune politică cu primarul. Cu milioanele la mall

Contractul de vânzare-cumpărare dintre comuna Snagov şi firma Captain Port Service Product SRL a fost încheiat pe 7 mai 2007. Licitaţia prin care compania lui Roşca Stănescu a fost desemnată câştigătoare s-a ţinut pe 12 aprilie 2007. Preţul cerut prin caietul de sarcini pentru un metru pătrat de teren, adică 120 de euro, nu s-a modificat cu niciun cent în plus, valoarea tranzacţiei ajungând la puţin peste şapte milioane de euro.

La licitaţie a mai participat o singură companie: Super Market Comercial Unic Exim SRL, firma care a deţinut în Bucureşti lanţul de magazine Unic. Primarul Mu- şat ne-a declarat că departajarea între cele două firme s-a făcut prin durata de virare a banilor. Potrivit actului de vânzare-cumpărare, Captain Port Service Product s-a angajat să plătească banii în şase tranşe, până în mai 2008. Totuşi, întreaga sumă - de peste şapte milioane de euro - a fost plătită în avans de asociaţii din Captain Port Service Product, pe 25 noiembrie 2007, dată la care EVZ începuse deja documentarea acestui subiect.

Un alt amănunt interesant: 25 noiembrie, ziua în care au fost înregistrate ordinele de plată prin care Sorin Roşca Stănescu, Viorel Gheorghiu, Mircea Andrei, dar şi compania Captain Port Service Product au plătit ultimii bani pe care îi datorau Primăriei Snagov, a căzut într-o duminică. Cum băncile sunt închise duminica, cel mai probabil banii au fost plătiţi la o sucursală bancară dintr-un supermarket sau dintr-un mall. Atunci s-au plătit 18.363.631 lei, echivalentul a 5.246.000 de euro. Afaceri cu „mărul otrăvit“ Un alt amănunt interesant: licitaţ ia în urma căreia firma lui Roşca, Gheorghiu şi Andrei a fost desemnată câştigătoare pentru terenul din Parcul Snagov s-a ţinut pe 12 aprilie 2007. Cu o zi înainte, în cotidianul „Ziua“ (al cărui director este Roşca Stănescu) apărea ancheta „Furtul liberalo-comunist“. Subiectul articolului era refuzul filialei sector 3 a PLD de a restitui imobilul în care partidul îşi avea sediul către proprietarul care îl revendicase în instanţă.

La acea dată, preşedintele filialei sector 3 a PLD era chiar Mircea Andrei, partenerul de afaceri cu care a doua zi Roşca urma să încheie o afacere bună. În articol există o propoziţie mai mult decât surprinzătoare: „Conform unei informaţii de ultimă oră, avocatul Mircea Andrei ar fi mărul otrăvit din sânul PLD.“ (sic!). PREŢUL CORECT

Valoare între 14 şi 20 milioane de euro Experţii imobiliari contactaţi de EVZ au declarat în unanimitate că terenurile amplasate în Snagov, în zona Vânătoru - El Capitan (unde se află şi terenul cumpărat de Roşca), sunt tranzacţ ionate la preţuri foarte mari datorită cererii. „Preţul de plecare pentru un metru pătrat de teren în această zonă se ridică uneori şi la 500 de euro. Având în vedere că e o suprafaţă atât de mare, el poate fi puţin mai mic. Dar nu va scădea în niciun caz mai jos de 350-400 de euro pe metru“, a precizat agentul imobiliar Dan Zaharia.

O sumă similară a fost indicată şi de un alt expert imobiliar, Valentin Croitoru. „Un metru de teren în perimetrul Parcului Snagov se vinde cu aproximativ 400 de euro. Pentru că vorbim de o suprafaţă mare, acesta poate scădea până la 350 de euro“, a declarat acesta. Croitoru a adăugat că, în cazul în care terenul ar fi împărţit în loturi mai mici, valoarea lui ar creşte foarte mult, ajungând până la 500 de euro pentru un metru pătrat.

„Preţurile din această zonă sunt foarte mari pentru că nu mai există teren de vânzare, deşi cererea e foarte mare. Din această cauză, pentru un metru pătrat de teren preţul mediu se situează în jurul valorii de 300 de euro“, ne-a declarat şi Viorel Mihai, specialist în tranzacţii imobiliare. Din analiza evaluatorilor contactaţi de EVZ, rezultă că cele circa şase hectare de teren cumpărate de Roşca de la stat valorează între 14 şi 20 de milioane de euro.