Evenimentul Zilei > Opinii > Alianța cu PSD, sinucidere asistată pentru PNL?
Alianța cu PSD, sinucidere asistată pentru PNL?

Alianța cu PSD, sinucidere asistată pentru PNL?

Am văzut deja câțiva lideri ai PNL care au spus în mod public că vor refacerea alianței cu USR, dar prea puțini pentru vâltoarea în care ar intra PNL dacă guvernul cu PSD devine realitate.

Ani de zile, liberalii au încercat să schimbe imaginea apropierii de PSD, după episodul USL, și acum fac exact ce adversarii (in special #rezist) spuneau că vor face: alianță cu socialiștii.

Mai mult, ca liberal așa ai obținut voturile, așa ai pus mâna pe guvernare: având un discurs anti-PSD.

Unii analiști susțin că PNL își semnează singur declarația de irelevanță politică și că are șanse mari să ajungă pe urmele PNȚCD.

Poate că da, poate că nu, dar…

Singur pe tot terenul, USR va deveni o forță politică mai mult decât capabilă să dea următorul președinte al României, în timp ce liberalii se vor chinui în opoziție cel puțin 4 ani de zile, începând din 2024.

Sunt sigur că Ludovic Orban nu va rata momentul să zică: Cum poate PNL să facă alianță cu premierii lui Dragnea? Cu Sorin Grindeanu și Mihai Tudose? Grindeanu- cunoscut drept premierul OUG 13, și Mihai Tudose, devenit celebru după ce a refuzat să se întâlnească cu premierul Japoniei, pe care l-a trimis la plimbare în Grădina Japoneză, iarna, împreună cu Gabriela Firea.

Argumentul că PNL, USR, UDMR și minoritățile nu au voturile necesare pentru învestirea guvernului e propagandă contrazisă de matematică.

La ora actuală, PNL, UDMR, USR și minoritățile întrunesc 262 de voturi. Chiar dacă îi scădem pe cei 15 parlamentari ai lui Orban, tot avem 247 de voturi, adică mai mult decât necesare pentru învestirea Guvernului și formarea unei majorități parlamentare. Chiar și așa, PNL ar obține probabil și o parte din voturile lui Orban, având în vedere că ar avea loc discuții individuale cu fiecare dintre aceștia.

Analizând situația politică la rece, se poate spune că într-o alianță cu PSD, poziția de forță nu o vor avea liberalii. PSD deja revendică poziția de premier, iar renunțarea la această funcție ar fi devastatoare pentru PNL și președintele Iohannis.

Cum se va justifica alianța cu PSD după discursul anti-PSD din ultimii ani?

Oare asta nu va arunca în aer toată moștenirea politică a lui Klaus Iohannis? E un pariu extrem de riscant, care ține cont de necesitatea ca România să fie guvernată. Dacă a luat în calcul toate aceste elemente înseamnă că are curaj!

Publicat in categoriile: Opinii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: