Un caz care a făcut vâlvă în toată lumea. Micuţul Alfie nu respectă decizia instanței: refuză să moară

Au trecut mai bine de 36 de ore de când a fost deconectat de la aparatele de sus- ţinere a vieţii. Alfie Evans se încăpăţânează să trăiască. Statul continuă să susţină că i-a acordat dreptul să moară cu demnitate. Dar micuţul nu moare, deşi medicii se aşteptau să rămână fără viaţă în cel mult câteva minute.

Spitalul a deconectat aparatele luni seară, la ora 21:17. Dar băiețelul s-a încăpățânat să nu moară. Și de atunci respiră singur, a declarat tatăl lui reporterilor şi zecilor de susţinători din „Armata lui Alfie” adunaţi în fața unităţii medicale. Purtator de cuvânt al Spitalul de Copii „Alder Hey” din Liverpool a declarat jurnaliștilor, că „din respect pentru intimitatea lui Alfie și a familiei sale, nu vom emite nicio actualizare despre starea lui.”

Dar în cursul zilei de marţi, medicii au permis ca băiețelul „să primească oxigen și apă”, a anunțat mama lui Alfie pe facebook, unde a postat și o fotografie.

Nu renunţă la speranţă

Prezent la matinalul televiziunii ITV, miercuri, tatăl spunea: „Se simte cât de bine se poate simţi în starea în care se află. Luptă, nu se lasă şi...nu suferă, nu arată niciun semn de durere“. Tatăl mai explică: „Trăieşte ca oricare alt copil în ultimele 36 de ore. Este ceva la care nu se aştepta nimeni.“Tom Evans, tatăl, crede acum că este mai aproape ca oricând să-l aducă pe Alfie acasă. El nu renunţă la speranţa că va reuşi să-l transporte în Italia la tratament.

Dailywire scria marţi că: „O ambulanță aeriană din Italia a așteptat în afara spitalului gata să aducă băiatul, care a primit și cetățenia italiană, în țara lor pentru tratament. O mică armată de polițiști a fost staționată în camera băiatului pentru a împiedica acest lucru să se întâmple“.

Jurnaliştii britanici mai arată că, înainte de a fi deconectat de la aparate, „în cele din urmă, părinții lui Alfie au primit o ultima audiere cu un judecător, sperând că vor găsi suficientă conştiinţă umană pentru a le permite să-și pună băiatul în elicopter și să-l aducă într-un loc care s-a oferit să-i acorde îngrijiri medicale. Cererea lor a fost respinsă. Băiatul trebuie să moară. Acesta este ultimul său capitol, a spus judecătorul“.

Tom Evans şi Kate James, părinţii băiatului de 23 de luni nu renunţă însă. Ei aşteptau o nouă audiere la Curtea de Apel de pe lângă Curtea Regală de Justiţie din Londra, prin care cer, încă o dată, să li se acorde dreptul de a-l transporta pe Alfie la clinica Bambino Gesu din Roma, spital care are legături cu Vaticanul. Ei speră ca medicii italieni să-i stabilească un nou diagnostic şi un tratament.

De ce se substituie statul părinţilor?

În vârsta de 23 de luni, Alfie Evans a fost spitalizat din luna decembrie 2016. El suferă de o boală neurologică degenerativă rară, care nu a fost definitiv diagnosticată şi a fost ţinut în viaţa cu ajutorul aparatelor. Părinții au refuzat deconectarea de la aparate pentru că, deși nu poate să se miște sau să comunice, Alfie deschide ochii, atunci când aude vocile lor.

În decembrie 2017, Spitalul de Copii Alder Hey a solicitat Curții Supreme din Anglia să dea o decizie care să permită deconectarea bebelușul de la aparate, astfel încât el „să moară cu demnitate”. Iar judecătorii au hotărât că da, Alfie trebuie lăsat să moară. În 16 aprilie 2018, recursul părinţilor care doreau să-şi poată transfera copilul la spitalul din Italia a fost respins, pentru că, paradoxal, „transferul ar pune viața copilului în pericol”.

O logică imumană

BBC scrie că Profesorul de etică medicală de la Universitatea Oxford, Dominic Wilkinson explică: „Interesul copilului este suveran […] Dorinţele părinţilor trebuiesc ascultate şi respectate, dar ceea ce solicită părinţii câteodată, proavoacă mai multă suferinţă copilului, iar doctorii consideră că a fi de accord cu părinţii este împotriva datoriei lor profesionale şi împotriva legii”.

Cazul a căpătat atenţia comunităţii internaţionale. Papa Francisc a intervenit în sprijinul copilului, cât şi preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. Este ultima personalitate dintr-o listă lungă care cere: „Alfie Evans trebuie salvat! Acest băieţel viteaz a probat încă o dată că miracolul vieţii poate fi mai puternic ca moartea…poate merită o nouă şansă din partea factorilor de decizie.”, a scris Andrzej Duda pe Tweeter.

Cazuri precedente

Pe 28 iulie 2017, murea la Londra Charlie Gard, în vârstă de 11 luni și 24 de zile, după ce a fost deconectat de la aparate.

Părinților nu li s-a permis nici să-și ia copilul pentru a muri acasă, nici să-l ducă la o clinică din străinătate. Donald Trump a intervenit personal în favoarea micuțului Charlie, oferind inclusiv ajutor bănesc.

În 2006, părinţii unui copil cu dizabilităţi Mahdi Bacheikh, în vârstă de 19 luni, au câştigat bătălia cu spitalul care dorea să-l deconecteze de la aparate. Băieţelul a mai trăit până la doi ani.