Alfie Evans, copilul a cărui moarte a fost decisă printr-o sentință a Înaltei Curți din Marea Britanie, a pierdut lupta pentru viață la aproape cinci zile după deconectarea de la aparate.
„Gladiatorul meu a lăsat jos scutul și și-a câștigat aripile de înger”, a scris, pe Facebook, tatăl său, cu inima sfâșiată după ce autoritățile medicale și un judecător controversat i-au interzis să-și mute copilul suferind la un spital din Italia pentru tratament și au decis deconectarea acestuia de la aparatele de susținere a vieții.
Soarta lui Alfie în mâna unui judecător CONTROVERSAT. Dezvăluire de SENZAȚIE!
Spitalul a deconectat aparatele luni seară, la ora 21:17. Dar băiețelul s-a încăpățânat să nu moară zile la rând.
Alfie Evans a respirat singur, după cum le-a relatat tatăl lui reporterilor şi zecilor de susţinători din „Armata lui Alfie” adunaţi în fața unităţii medicale. Purtator de cuvânt al Spitalul de Copii „Alder Hey” din Liverpool a declarat jurnaliștilor că, din respect pentru intimitatea lui Alfie și a familiei sale, nu vor emite nicio actualizare despre starea lui.
Cu toate acestea, în cursul zilei de marţi, medicii au permis ca băiețelul „să primească oxigen și apă”, a anunțat mama lui Alfie pe Facebook, unde a postat și o fotografie.
În vârstă de 23 de luni, Alfie Evans a fost spitalizat din luna decembrie 2016. El suferea de o boală neurologică degenerativă rară, care nu a fost definitiv diagnosticată şi a fost ţinut în viaţa cu ajutorul aparatelor. Părinții au refuzat deconectarea de la aparate pentru că, deși nu poate să se miște sau să comunice, Alfie deschide ochii, atunci când aude vocile lor.
În decembrie 2017, Spitalul de Copii Alder Hey a solicitat Curții Supreme din Anglia să dea o decizie care să permită deconectarea bebelușul de la aparate, astfel încât el „să moară cu demnitate”. Iar judecătorii au hotărât că da, Alfie trebuie lăsat să moară.
În ajutorul micuțului bolnav au sărit autoritățile din Italia și Papa, care s-au oferit să suporte costurile de transfer și tratament. Dar în 16 aprilie 2018, recursul părinţilor care doreau să-şi poată transfera copilul la spitalul din Italia a fost respins, pentru că, paradoxal, „transferul ar pune viața copilului în pericol”.
Dailywire scria marţi că „o ambulanță aeriană din Italia a așteptat în afara spitalului gata să aducă băiatul, care a primit și cetățenia italiană, în țara lor pentru tratament. O mică armată de polițiști a fost staționată în camera băiatului pentru a împiedica acest lucru să se întâmple“.
Cazuri precedente
Pe 28 iulie 2017, murea la Londra Charlie Gard, în vârstă de 11 luni și 24 de zile, după ce a fost deconectat de la aparate.
Părinților nu li s-a permis nici să-și ia copilul pentru a muri acasă, nici să-l ducă la o clinică din străinătate. Donald Trump a intervenit personal în favoarea micuțului Charlie, oferind inclusiv ajutor bănesc.
În 2006, părinţii unui copil cu dizabilităţi Mahdi Bacheikh, în vârstă de 19 luni, au câştigat bătălia cu spitalul care dorea să-l deconecteze de la aparate. Băieţelul a mai trăit până la doi ani.