Alexei Navalnîi nu mai este „prizonier de conștiință”. Care a fost motivul pentru care s-a anulat decizia

Aleksei Navalnîi / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Decizia prin care liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a fost declarat prizonier de conștiință a fost anulată de Amnesty Internațional

Decizia prin care liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a fost declarat prizonier de conștiință a fost anulată de Amnesty Internațional. Managerul organizației, Alexandr Artemiev, a declarat că decizia a fost luată după ce departamentul juridic și cel politic au depistat urme ale “retoricii de ură” în declarațiile făcute de Navalnîi la mijlocul anilor 2000.

Ce declarații a făcut Alexei Navalnîi în anii 2000

Despre ce declarații anume este vorba Artemiev nu a precizat. El a menționat, în schimb, că declarațiile liderului opoziției ruse au fost supuse analizelor în urma numeroaselor solicitări venite la adresa Amnesty. Artemiev susține că astfel i s-a creat impresia, la fel ca și altor experți în domeniu, că respectivele cereri ar face parte dintr-o campanie coordonată, ce a fost organizată în străinătate cu scopul de a-l de discredita pe Alexei Navalnîi.

Decizia Amnesty face cel mai probabil referire la începuturile lui Navalnîi în politică care nu sunt tocmai demne pentru politicianul în care se erijează în prezent. În prima parte a deceniului 2000-2010, pe când era membru al Partidului Iabloko, de factură social-liberală, tânărul politician nu avea nicio reţinere în a se manifesta alături de mişcarea naţionalistă. A fost exclus în cele din urmă din partid pentru motivul că a participat la o reuniune a extremei drepte.

În unele publicaţii şi filmuleţe postate pe YouTube, el s-a arătat foarte vehement împotriva muncitorilor din Asia Centrală veniţi la Moscova şi locuitorilor din Caucaz.

Ulterior, Alexei Navalnîi s-a îndepărtat de mediul naţionalist, dar nu a renunţat la ideea de a reglementa statutul muncitorilor străini cu o viză specială, idee menţinută la candidatura sa pentru Primăria Moscovei, în 2013, cât şi în programul pentru alegerile prezidenţiale din 2018.

CITIȚI ȘI: Ziua judecății pentru Navalnîi. Oponentul lui Putin, trimis în lagăre de muncă?