Ministerul Sănătății a simplificat procedura de examen pentru managerii serviciilor județene de ambulanță. Mulți dintre aceștia sunt numiți provizoriu în aceste funcții, iar din vara acestui an se vor putea prezenta la concurs.
Prezent la Oradea, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că a simplicat procedura de derulare a examenelor de ocupare a funcțiilor de manager al serviciilor județene de ambulanță.
Potrivit lui Rafila, potrivit vechiului ordin emis în anul 2020, mai ușor puteai ajunge profesor la universitatea de renume mondial de la Oxford, decât director al unui serviciu de ambulanță în România.
”Am găsit la Ministerul Sănătății un ordin care reglementa modul de, cred că era făcut în 2020, reglementa modul de ocupare a posturilor de conducere în cadrul Serviciilor de Ambulanță. L-am revizuit acel ordin, încât să îl facem operaţional, aplicabil. Era un ordin care avea... era mult mai uşor de obţinut titul de profesor la Oxford decât poziţia de director la o staţie judeţeană de ambulanţă, dacă acel ordin s-ar fi aplicat. Era extrem de complicat, nu era operaţional, aşa că avem un nou ordin şi suntem avansaţi, avem deja şi un set de câteva mii de întrebări care trebuie să reprezinte baza de examinare a candidaţilor la această poziţie şi cu siguranţă, în cursul acestei veri vom începe concursurile pentru ocuparea tuturor posturilor”, a spus Rafila.
Demnitarul a mai precizat că își dorește ca toți managerii din sistemul sanitar să fie numiți definitiv pe posturi, deoarece prin acest fel se poate vorbi despre stabilitate.
Medici sunt doriți la Direcțiile de Sănătate Publică
Rafila a mai spus că vrea să modifice statutul directorilor de la Direcțiile de Sănătate Publică, dar pentru asta are nevoie de sprijinul Parlamentului, pentru modificarea unor legi importante.
Ministrul Sănătății își dorește ca medicii să fie aduși înapoi la Direcțiile de Sănătate Publică, prin salarii atractive, și prin oferirea unui statut favorabil. În prezent, diferențele salariale dintre funcția de doctor într-un spital public, și un funcționar public la DSP, sunt foarte mari.
”Apropo de Direcţiile de Sănătate Publică, pentru că şi acestea ar trebui să aibă conduceri stabile. Din păcate, nu avem, perioada aceasta, foarte multă atractivitate pentru medici, ca să ocupe postul de conducător al Direcţiilor de Sănătate Publică. A existat o propunere parlamentară din partea PNL, acum câteva luni, care permite practic oricărei persoane, indiferent de pregătirea profesională, să ocupe postul de director al DSP. M-aş bucra dacă am găsi, împreună cu Parlamentul, cu colegi din Guvern, o cale prin care să reprofesionalizăm DSP”, a declarat Alexandru Rafila, citat de news.