Ministrul Alexandru Rafila, a lăudat vineri, 18 februarie, reformele efectuate la Spitalul Județean de Urgență Dr. Pompei Samarian din municipiul Călărași, oferindu-l drept exemplu pentru dezvoltarea infrastructurii spitalicești din țară. Șeful de la Ministerul Sănătății a accentuat importanța furnizării de servicii medicale de calitate populației, prin PNRR, cu costuri cât mai mici.
„Problemele de sănătate ale locuitorilor județului Călărași trebuie să fie la fel de importante și pentru Ministerul Sănătății și pentru autoritățile din România, în general, la fel ca problemele de sănătate ale locuitorilor din orice parte a țării, inclusiv din București.
Alexandru Rafila laudă activitatea de la Călărași
Spitalul este vechi la Călărași, a avut probabil puțină susținere pentru reabilitare, pentru investiții, dar în momentul de față este o activitate efervescentă. Aș vrea să-i felicit atât pe cei din conducerea locală, cât și pe cei din conducerea spitalului și parlamentarii care au contribuit la acest lucru.
Se lucrează bine. Am fost extraordinar de plăcut surprins de viteza cu care se poate realiza un pavilion cu mai mult de 200 de paturi aici, de către Compania Națională de Investiții, care am înțeles că cu tot cu dotare costă 20 de milioane de euro”, a transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„Să facem spitale cât mai multe, cu costuri cât mai mici”
Compania Națională de Investiții a demonstrat, în Călărași, că autoritățile pot reforma și construi unități medicale în România. Oficialul de la Ministerul Sănătății a subliniat că exemplul de la Călărași reprezintă o posibilitate de reflecție asupra modului în care trebuie abordată construcția de spitale.
„Este bine că avem acum acest PNRR. Este important, însă, să alegem spitalele potrivite, care răspund nevoilor reale de servicii de sănătate din județele României și să le putem face cu costuri cât mai mici încât să putem face cât mai multe. Cred că ăsta ar trebui să fie dezideratul, cu o calitate cât mai bună, dar dublate și de o resursă umană.
Problema pe care am discutat-o foarte mult aici, la Călărași, a fost atragerea specialiștilor din Sănătate, medici, în primul rând, dar și asistenți medicali sau alte tipuri de specialiști implicați în activități medicale, încât să putem să dezvoltăm la nivel național un model de bună practică, care să nu se adreseze exclusiv centrelor universitare care, sigur, sunt atractive pentru medici, permit practicarea la anumite standarde...
Cu siguranță oamenii din România au nevoie de servicii medicale cât mai apropiate de casa lor și cât mai bune. Atunci, avem două componente la care să ne gândim să lucrăm - dezvoltarea serviciilor medicale prespitalicești sau a unor centre ambulatorii, unde oamenii să poată fi consultați și investigați complex și să beneficieze în spitale de servicii de calitate”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.