Alexandru Rafila, explicații despre vaccinarea anti-HPV. Până la ce vârstă se poate face acest vaccin

sursa: Arhiva EVZ

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că dezvoltarea programului de vaccinare anti-HPV trebuie realizată pe alte baze decât a fost gândită în 2008, menţionând că accesul la acest vaccin s-ar putea face, pentru alte categorii de vârstă, printr-o schimbare de politică, una care ar duce la compensarea vaccinurilor.

Infecția cu virusul HPV (Human Papilloma Virus) este o infecție virală care determină leziuni ale pielii sau mucoaselor din diferite părți ale organismului uman. Există mai mult de 100 de forme ale virusului HPV identificate până în prezent, iar infecția cu cel puțin un tip de HPV este foarte frecventă.

În acest context, Alexandru Rafila a vorbit despre programul de vaccinare anti-HPV, în cer stadiu este, dacă sunt vaccinuri şi dacă se va lua în coniderare extinderea vârstei până la care se poate face acest vaccin.

Rafila: Dacă reușim să vaccinăm toate fetele cu vârsta de până la 18 ani, ar fi o performanță foarte bună

Ministrul Sănătăţii: „Vârsta a fost extinsă la 18 ani. Eu cred că, dacă reușim să vaccinăm toate fetele cu vârsta de până la 18 ani, ar fi o performanţă foarte bună. Pentru viitor, însă, dezvoltarea acestui program de vaccinare, în opinia mea, trebuie realizată pe alte baze decât a fost gândit, de exemplu, în anul 2008, când ştiţi bine că a fost un eşec major din motive pe care nu vreau să le mai comentez. În acest moment, important este să învăţăm din greşeli şi să oferim fetelor din această ţară protecţie împotriva unei boli, infecţia cu HPV, care generează un număr mare de îmbolnăvire de cancer de col uterin şi un număr mare de decese”.

Alexandru Rafila a mai subliniat faptul că aceste vaccinuri se administrează la copiii de 0-1 an, se administrează la fete începând cu vârsta de 10 ani.

„Cred că soluţia, inclusiv accesul la acest vaccin pentru alte grupe populaţionale, se poate face printr-o schimbare de politică care duce la compensarea vaccinurilor. Aceste vaccinuri se administrează la copiii de 0-1 an, se administrează la fete începând cu vârsta de 10 ani şi cred că un program care să asigure compensarea, eventual diferențiat”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.

În momentul de faţă este un vaccin în care oamenii au încredere

Ministrul Rafila consideră că sistemul prin care părinții optau pentru vaccinarea fetelor a fost unul bun şi a dus la creşterea interesului pentru vaccinare.

„ Sistemul actual, pe care îl avem în momentul de faţă, în care părinţii optează pentru vaccinarea fetelor, a fost un sistem bun care a dus la creşterea interesului pentru vaccinare. Un vaccin care era neglijat, era respins de marea majoritate a părinţilor. În momentul de faţă este un vaccin în care oamenii au încredere, şi-au dat seama de utilitatea lui, creşte solicitarea pentru vaccinul respectiv şi atunci cred că o situaţie de confort pentru toată lumea ar fi cea prin care acest vaccin, alături de altele, nu e singurul vaccin care se poate administra la persoane adulte, ar trebui să fie incluse într-un program de compensare”, a mai subliniat Alexandru Rafila, potrivit news.ro.

Cum se transmite infecția HPV

Virusul se transmite prin contact direct, piele pe piele, fie în cursul actului intim fie la atingerea pielii din regiunea contaminată (frecvent, regiunea genitală).

Dacă ești însărcinată şi ai infecție HPV care a determinat apariția de negi în regiunea organelor genitale, este foarte posibil ca infecția să se transmită la copil. Rar, infecția poate cauza leziuni necanceroase în laringele copiilor născuți pe cale naturală din mămici cu negi în regiunea genitală.

Negii sunt foarte contagioși. Ei se răspândesc prin contact direct, la atingerea lor. Se pot răspândi prin simpla atingere a unei persoane care a atins o veruca (un neg). Infecția poate fi transmisă şi de bărbați şi de femei.