ALEXANDRU MANDA, elevul care A SCHIMBAT LEGEA EDUCAȚIEI, a predat ștafeta

ALEXANDRU MANDA, elevul care A SCHIMBAT LEGEA EDUCAȚIEI, a predat ștafeta

După patru ani la șefia Asociației Elevilor Constanța, Alexandru Manda, a cărui luptă cu autoritățile centrale și locale pentru drepturile școlarilor este cunoscută în toată țara, a împlinit 18 ani, și termină liceul. I-a predat, astfel, ștafeta lui Mihai Tănase, elev în clasa a IX-a, care a fost ales președinte al AEC pentru un mandat de 12 luni.

Alexandru Manda vrea să dea la Drept, în Capitală, fiind decis, în timpul studenției, să activeze într-o organizație nonguvernamentală. A fost, un an, vicepreședinte și, apoi, alți trei, președinte al Asociației Elevilor din Constanța, reușind să se facă remarcat în scurt timp. A bătut la toate ușile, Ministerul Educației, Parlament, Președinție, chiar și instanțe de judecată și, cu perseverență, în ciuda vârstei crude, a adus, spune el, “plus valoare prin rezultatele obținute pentru elevii din județul Constanța și din România”. Pentru că AEC “este prima asociație reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înființată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizație condusă de elevi, care să reprezinte drepturile și interesele elevilor”.

 

Și, conducând o organizație care se respectă, având chiar și un birou de presă, Alexandru Manda și-a prezentat bilanțul anilor petrecuți în funcția președinte al AEC, “din care se retrage după aproximativ șase ani petrecuți în mișcarea de reprezentare a elevilor la nivel județean și național”. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat, amintește de obținerea, în 2015, a reducerii la transportul local în comun și a burselor școlare pentru elevii din municipiul Constanța, de reacodarea, în 2015, dreptului de vot în Consiliul de Administrație pentru elevi, la nivel liceal. O realizare importantă este obținerea manualelor școlare gratuite pentru toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Constanța, după ce AEC a dat în judecată Ministerul Educației.

 

Alexandru Manda are și dezamăgiri. Nu a rezolvat situația decontării navetei elevilor, dar noul președinte, Mihai Tănase, și colegii lui, vor lupta pentru acest scop pentru că “elevii plătesc din buzunarul propriu naveta, desi învățământul este gratuit”. Vorbește și de greutățile prin care a trecut. În mandatul său a fost nevoit să colaboreze cu șase miniștri ai Educației.“Toți au avut o reticență în momentul când au fost nevoiți să colaboreze cu niște elevi pentru că există, până la urmă, o prejudecată a faptului că elevii sunt copii, sunt mici și nu știu. Noi la AEC am reușit să dispară această prejudecată pentru că și elevii, când vin pregătiți, își pot face treaba foarte bine”, explică Alexandru care ține, totuși, să îl menționeze pe Sorin Câmpeanu  pentru că a acceptat ca AEC sa vina la masa discuțiilor când se negocia proiectul de lege a Edicației în 2015”.

 

Despre atitudinea profesorilor față de AEC, Alexandru Manda spune că a fost, inițial circumspectă. “Și-au schimbat-o cand am obținut primul succes cu reducerea la transportul în comun. Nu aveam încă acea aură de protecție data de activitate  noastră. Au înțeles, apoi, că AEC nu este împotriva profesorilor și pentru educație”. Mihai Tănase, cel căruia Alexandru Manda îi predă ștafeta, pare, la numai 15 ani, la fel de determinat ca și predecesorul său. “Este deprimant ca numai 37 de localități din cele 70 din Constanța acordă burse elevilor. Vom discuta cu primarii și, daca nu sunt deschiși la comunicare, vom înainta acțiuni în instanță”, spune noul șef al elevilor constănțeni. El vrea pază în școli, asigurată de primărie, nu de părinții care plătesc “taxă de protecție” pentru plata agenților de pază.