De anunțul propriu zis al unei candidaturi nu putem vorbi încă. Totuși, textul de pe facebook e un eveniment. Unul de proporții, dacă ne gîndim la gălăgia stîrnită în cadrul Coaliției Politică- Presă- Servicii pentru ca Klaus Iohannis, să mai moțăie încă cinci ani la Cotrocenu de gestul lui Alexandru Cumpănașu. Am dibuit lideri de opinie atît de revoltați de anunț c-am crezut o clipă că Alexandru Cumpănașu le-a luat ibovnicele. Pentru mine un nou candidat la președinția României nu reprezintă un atac la persoană. Dimpotrivă, cu cît sînt mai mulți și cu cît sînt mai personaje în genul lui Alexandru Cumpănașu cu atît mă bucur:

Vom avea poate o campanie prezidențială autentică și nu una de ochii lumii, cu un Klaus Iohannis cîștigător de pe acum numai, pentru că acceptat să stea pe post de tablou pe marginea șoselelor naționale.

De aceea am răspuns imediat invitației adresate de Mediafax de a-mi spune părerea despre gestul lui Alexandru Cumpănașu. Anunțîndu-mi cititorii că miercuri, 4 septembrie 2019, de la ora 19, la Gîndurile lui Cristoiu, îl voi avea invitat pe candidatul Alexandru Cumpănașu, reproduc mai jos articolul publicat de Mediafax, care prezintă opinia mea.

”Nu putem vorbi de o lansare de candidatură, ci de o pipăire a opinie publice, a electoratului prin apelul la strângerea de semnături. Domnul Cumpănașu și-a dat seama că avea multe probleme cu trecerea de la unchiul Alexandrei, care s-a bătut și a reușit să obțină și foarte multe informații ascunse de Ei în cazul Caracal, la condiția de candidat la președinția României. Și-a dat seama că vor fi multe întrebări în electoratul, în opinia publică, și mai la că vor fi atacuri mai mult sau mai puțin interesate. De aceea el a anunțat doar că strânge semnături. Însă din câte știu eu va candida sigur la președinția republicii în calitate de independent.

Reacțiile violente ale unor jurnaliști independenți și a celor la ordin îi fac bine candidatului Cumpănașu, chiar dacă are o notorietate uluitoare, determinată de implicarea în cazul Caracal, puțină lume îl asocia cu ipostaza de candidat la președinție. Toate aceste atacuri îi dau notorietatea necesară de candidat. Poți să ai notorietate ca actor, ca scriitor, ca investigator dar electoratul să nu știe că ești și candidat la președinție. Cu cât sunt mai violente aceste atacuri, cu atît îi servesc ca notorietate de candidat și după părerea mea ele vor trece. Într-un fel este și bine pentru Alexandru Cumpănașu că acesta este principalul front împotriva domniei sale. O să vină și alte atacuri, dar faptul că atacurile s-au concentrat pe tema exploatării tragediei de la Caracal, vor umbri atacurile care vor veni după. Într-o campanie publică sunt importante primele atacuri, celelalte care vin sunt umbrite de acest prim val de atacuri.

Domnul Cumpănașu este, singurul candidat realmente independent. Mircea Diaconu va avea mari probleme cu cele doua partide.

O ipostază premieră post decembristă, un candidat independent sprijinit de două partide parlamentare, Pro România și ALDE. Două partide conduse de personalități ale spațiului politic. Vor avea dificultăți, deoarece domnia sa, Mircea Diaconu, joacă teatru, spun în sensul bun, pentru că toți politicienii joacă teatru, joacă rolul independentului. Deocamdată cele două partide îl lasă în voia lui, dar după părerea mea în momentul în care își vor da seama că nu iese nimic din această independență, că domnul Diaconu nu amintește numele partidelor, probabil că vor începe probleme în partidele respective Vor fi probleme și pentru Mircea Diaconu, deoarece nu îl văd pe Victor Ponta stând în umbra lui Mircea Diaconu. Poate domnul Tăriceanu mai are rezistență, dar domnul Ponta, care este și el o personalitate mediatică, nu se va resemna cu această poziție de sprijinitor din umbră a lui Diaconu. Deci din acest punct de vedere, candidatura sa de independent s-ar putea să aibă probleme publice și atunci să rămână singurul candidat independent Alexandru Cumpănașu.