Alexander Van der Bellen a obținut un nou mandat de șase ani la președinția Austriei, în urma alegerilor de duminică. El a reușit să ia peste 50% din voturi încă din primul tur.
Alexander Van der Bellen, actualul președinte al Austriei, își va păstra funcția pentru încă șase ani, după ce sondajele alegerilor prezidențiale desfășurate duminică arată că a obținut 54,6% din voturi.
Alexander Van der Bellen, reales în funcția de președinte al Austriei
Potrivit unui sondaj realizat de institutul SORA pentru radioteleviziunea publică austriacă ORF, Van der Bellen, în vârstă de 78 de ani, fost lider al Verzilor, a obținut majoritatea voturilor.
Poziția a doua a fost luată de principalul său contracandidat Walter Rosenkranz, reprezentantul Partidului Libertăţii din Austria (FPO). Comparativ, acesta a obținut doar 18,9% din voturile alegătorilor. Marja de eroare este de 2,1 puncte procentuale.
Cu toate acestea, înainte de alegerile propriu-zise, se preconiza că Rosenkranz nu va luat nici 15% din sufragii.
Van den Bellen, singurul care poate evita haosul
Potrivit politologului austriac Thomas Hofer, președintele Van den Bellen a fost singurul care a reușit să se prezinte drept „cel ce are puterea de a evita haosul”.
Funcția lui este una exclusiv protocolară, însă câștigarea unui nou mandat a garantat continuitatea statului. Potrivit Juliei Partheymüller, de la Universitatea din Viena, Van der Bellen a desfăşurat o campanie electorală sobră, promiţând „transparenţă şi competenţă în vederea traversării turbulenţelor cât mai liniar posibil”.
Extrema dreaptă a pierdut teren în alegeri fiind inclusă în mai multe scandaluri de corupție în ultima perioadă, potrivit Agerpres.
Un cântăreț punk, adversarul actualului președinte
Printre adversarii lui Van den Bellen s-a aflat și Dominik Wlazny, al cărui nume de scenă este Marco Pogo. El este un cântăreț de punk și a reprezentat Partidul Berii.
În vârstă de 35 de ani, „candidatul berii” și-a asumat candidatura cu umor, dar a dat asigurări că este un candidat serios care își propune să ajute oamenii bulversați de inflație, de revenirea războiului în Europa și de pandemia de COVID.
„Am uneori sentimentul că este mai dificil să obții un contract de ucenicie decât un loc de ministru”, a spus el criticând clasa politică.