Alexander Adamescu: „Nu pot să trec peste moartea tatălui meu” | Puterea cuvântului

Alexander Adamescu: „Nu pot să trec peste moartea tatălui meu” | Puterea cuvântului

Tata n-a avut nicio șansă în instanță. A fost găsit vinovat la primul termen (…) Ce altceva decât o condamnare politică la moarte a fost procesul tatălui meu?” – o întrebare care spune cam totul despre preocupările de acum ale lui Alexander Adamescu. Într-un interviu acordat Evenimentului zilei, fiul miliardarului Dan Adamescu, decedat la începutul acestui an, în timp ce executa o condamnare la închisoare, vorbește deschis despre „mitul” devalizării Astra Asigurări și „tentativa de expropiere/ preluare ostilă” a companiei fondate de tatăl său, The Nova Group. Prins ca într-o menghină de scandalul de corupție în care este implicat, la care se adaugă și bătălia pentru averea estimată la circa 800 de milioane de euro, subiecte ultramediatizate, Alexander Adamescu se consideră o victimă a „persecuțiilor politice”. Spune că mandatul de arestare pe numele său ar fi fost emis abuziv, doar pentru a împiedica procesul de la ICSID, început după ce Alexander Adamescu și compania The Nova Group NV au dat în judecată statul român, în decembrie 2015.

- Ileana Ilie Ungureanu: Analiza cererii pentru extrădarea dvs. în România a fost suspendată. A apărut, între timp, Ordinul Nr. 7 al Tribunalului ICSID de la Washington, care susține că România trebuie să anuleze mandatul european de arest. Care este situația acum?

- Alexander Adamescu: Vreau să insist pe un aspect puțin relevat până acum. The Nova Group a dat în judecată România la Tribunalul arbitral ICSID din Washington, întrucât în România nu a existat posibilitatea accesului la un proces echitabil. Apelarea la instanța internațională a fost o decizie impusă de lipsa de credibilitate a instanțelor române. Subliniez că România a fost de acord să permită deferirea unei asemenea instanțe, litigii de genul acesta. România este semnatară a Tratatului de la Washington din 1974 și, prin acest tratat, se obligă să respecte toate deciziile acestui tribunal. Tratatul nu zice că România se obligă să respecte deciziile Tribunalului în afara celor care privesc Astra sau pe Alexander Adamescu. Toate deciziile trebuie respectate.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Împreună cu soția, Adriana, și copiii

- Sunteți martor cheie în acest proces, ce s-ar întâmpla în situația în care ați fi arestat?

- Printr-un Ordin Procedural, Tribunalul ICSID spune că în procesul care se desfășoară sunt unul din martorii cheie, iar arestarea mea ar periclita acest proces. Și se pare că se insistă pentru arestarea mea, tocmai pentru ca eu să nu mai fiu disponibil ca martor. Mai ales că România a avut grijă ca celălalt martor cheie, Dan Adamescu, să fie eliminat în custodia statului. Ministerul Finanțelor a făcut apel la acest ordin, apel care a fost respins, existând apoi un termen limită, până pe 24 aprilie, să pună în aplicare decizia. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar Tribunalul din Londra a luat act atât de ordinul ICSID, cât și de atitudinea României, și a decis analiza deciziei ICSID. Toate acestea sunt de natură a sublinia caracterul decredibilizat și neverosimil al actului de justiției în România.

- În altă ordine de idei, considerați că decizia The Nova Group de a se adresa unei instanțe internaționale a fost intemeiată?

- Exact. Dar ce este cu adevărat șocant este furia cu care ținta Alexander Adamescu este vânată. Dacă procesul meu nu are nimic de-a face cu politica, de ce România ignoră obligațiile asumate pe plan internațional și refuză să pună în aplicare o decizie atât de clară. Pentru o pretinsă mită de 20.000 euro, România încalcă dreptul și plătește milioane de lei pentru avocați în procese împotriva mea? Cum se poate vorbi de stat de drept, când însuși Ministerul Justiției încalcă obligațiile României pe plan internațional, numai ca să atingă un scop pervers?

„Astra nu s-a prăbușit fiindcă a finanțat România Liberă. Astra s-a prăbușit fi indcă ASF a împins-o în faliment”

- Spuneți că arestarea dvs. era necesară pentru a nu se afla adevărul în privința falimentării forțate a Astra Asigurări. Cu subiect și predicat, cine a împins compania spre faliment?

- Nu confirmă comportamentul autorităților din România spusele mele? Arestarea mea are ca scop principal oprirea unui proces echitabil la Tribunalul arbitral, deci dezechilibrarea luptei juridice. Cei implicați în prăbușirea Astra nu vor o adevarată judecată în cazul Astra. Își doresc o farsă regizată de DNA, în care elementele cheie al cazului se ascund – nici nu se regăsesc, de altfel, în rechizitoriul actual -, iar condamnatul este cunoscut înainte de primul termen. Marele mit, propagat până acum în media și pus în scenă de Autoritatea de Supraveghere Financiară și DNA, este cel al devalizării Astra. Astra nu s-a prăbușit fiindcă a finanțat România Liberă. Astra s-a prăbușit fiindcă ASF a împins-o în faliment. Astra putea să existe și astăzi, onorându-și toate obligațiile.

- Și totuși, cât de temeinice sunt acuzațiile din dosarul întocmit de DNA?

- DNA a plecat la drum cu o ipoteză de lucru. Aceasta este una simplă și ușor de susținut prin aparatul lor de propagandă: există un singur vinovat, și acesta se cheamă Dan Adamescu. Și dacă asta nu rezistă, acuzăm pe fiul lui. Toată muncă DNA a constat în găsirea de probe care să confirme ipoteza de lucru. Dar adevărul este că ASF s-a folosit de o asigurare deținută de CNDNAR - neplătită - pentru a smulge controlul gestionării Astra în februarie 2014. Apoi, tot ASF, condusă de Mișu Negrițoiu, a împiedicat în mod arbitrar și nedrept planurile de redresare. Dosarul Astra nu menționează niciun cuvânt despre deciziile controversate ASF. DNA apară pe cei care sunt făptașii distrugerii companiei prin nemenționarea lor.

- Adică priviți procesul tatălui dvs. ca pe o condamnare politică la moarte?

- Dan Adamescu a fost condamnat pe niște denunțuri mincinoase. Și și-a pierdut viața în acest proces. Acum se încearcă aceeași rețetă și cu mine. Cât de mulți oameni mai trebuie să moară în România? După 27 ani a devenit din nou o mândrie națională ca „inamicii poporului” să fie uciși. Victor Ponta a cerut public ca Parchetul să se ocupe de Astra și de Dan Adamescu. Ce altceva decât o condamnare politică la moarte a fost procesul tatălui meu? Tata n-a avut nicio șansă în instanță. A fost găsit vinovat la primul termen. Și eu sunt deja condamnat în aceeași măsură.

- Cum se încearcă aceeași rețetă și cu dvs.?

- DNA folosește aceeași „rețetă de succes” ca și în cazul tatălui meu. Este vorba de aceiași denunțători, de aceleași probe false. S-a cerut arestarea mea preventivă abia după ce tatăl meu a fost condamnat. Adică după ce „rețeta” a fost „brevetată” printr-o hotărâre judecătorească.

- Vă e teamă pentru viața dvs. și a familiei dvs.?

- Asupra soției mele a existat o tentativă de răpire în Londra, chiar din fața grădiniței unde copiii noștri mergeau zilnic. Și de la începutul acestui an, imediat după ieșirile publice ale soției mele, diverși indivizi au început să o urmărească și să o hărțuiască. România, mai exact cei de la vârful instituțiilor de forță, neagă că ar avea legături cu această tentativă de răpire, dar nici n-au făcut vreo încercare de a găsi vinovații.

- Dar care credeți că este scopul final al nedreptății făcute tatălui dvs.?

- Dan Adamescu a fost acuzat că și-a omorât copilul iubit, Astra, compania pe care a reînviat- o de la moarte din 2001 și pe care a adus-o pe culme. Și nu doar atât. Pe baza acestor minciuni, DNA a pus mâna pe activele companiei fondate de el, The Nova Group, pentru a le naționaliza. Asta este tentativă de expropiere/preluare ostilă folosind, culmea, chiar lupta anticorupție.

„De când i s-a fabricat tatălui meu dosarul la DNA, fi rmele din TNG nu au mai câștigat niciun litigiu în instanțele din România”

- Cine și ce afaceri administrează acum, după decesul tatălui dvs. și în contextul scandalului cu Carmen Palade? Președinte și director general al Unirea Shopping Center este în continuare fosta soție.

- La Magazinul Unirea semnalez de multă vreme că se întâmplă niște ilegalități de necrezut. Vorbim de o societate listată la Bursă în care președintele CA, Carmen Palade, nu mai ține adunări generale de doi ani de zile de frică să nu fie schimbat și de frică să nu i se verifice activitatea de conducere. Avem o societate fără bilanțuri aprobate și nimeni nu se deranjează. Oricine altcineva, în afară de Carmen Palade, care ar cuteza așa ceva în România de azi ar fi după gratii de multă vreme.

- România aspiră la statutul de piață bursieră emergentă. Agențiile de rating nu văd cu ochi buni situațiile ca cea pe care o expuneți dvs. Sustineți că doamna Palade se bucură de imunitate totală în fața legii?

-De când Carmen Palade a devenit reprezentantul neoficial al SRI și DNA, informând publicul despre aranjamentele ei cu Parchetul și nevoia arestării imediate a fiului vitreg, e destul de clar ce se întâmplă: ea se bucură de imunitate totală în fața legii.

- Dar cotidianul România Liberă de cine este administrat?

- Sabin Orcan este directorul editorial al ziarului. Se ocupă integral de redacție și de management. Astăzi, ziarul se luptă să supraviețuiască, dar nu în piața editorială, ci în bătălii juridice cu aceiași oameni care au falimentat Astra.

- Aveți zero încredere în justiția românească. Credeți că în realitate nu se face anticorupție la noi?

- De când i s-a fabricat tatălui meu dosarul la DNA, în 2014, firmele din The Nova Group nu au mai câștigat niciun litigiu în instanțele din România. Planează prezumția vinovăției asupra orice. Nici măcar o adunare generală nu se mai poate convoca, cum se întâmplă de altfel în cazul Unirea. De aceea nu funcționează lupta anticorupție în România. Oamenii corupți, care sunt protejații sistemului, devin și mai corupți, iar cei care sunt găsiți vinovați nu mai au niciun drept.

- Privind înapoi, vă reproșați ceva în legătură cu tatăl dvs.? Ce anume?

- Mereu îmi reproșez că n-am luptat destul pentru el, că nu l-am putut salva din ghearele acestui sistem perfid. Nu pot să trec peste moartea lui. Am pierdut ființa care a fost ancoră în viața mea. Mă gândesc la el în fiecare zi.

Extrădarea lui Alexander Adamescu, suspendată

Alexander Adamescu, în vârstă de 39 de ani, este cetățean german, rezident la Londra. A fost reținut în iunie 2016, în Marea Britanie, pentru acuzații de corupție, și eliberat pe cauțiune. Tribunalul din Londra a suspendat, luna trecută, analiza cererii României de extrădare a lui Alexander Adamescu, ca urmare a unei decizii ICSID, organismul internațional care judecă cazurile de arbitraj în investiții, creat de Banca Mondială. Fiul omului de afaceri Dan Grigore Adamescu, decedat în închisoare, la începutul acestui an, în timp ce ispășea o condamnare de patru ani și patru luni, primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători, susține că mandatul de arestare emis în lipsă pe numele sau ar trebui anulat. În 26 mai 2016, instanța supremă a decis definitiv arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu, în dosarul în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, a dat mită 15.000 de euro și 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu și Elena Rovența, de la Tribunalul București, pentru soluții favorabile în dosare de insolvență.