Alex Mihai Stonescu, despre scena politică din România în 1919: Manevrele lui Brătianu și alianța dintre Iuliu Maniu și Iorga. Video
- Jalba Claudia
- 22 septembrie 2024, 05:30
În cadrul podcastului din 20 septembrie realizat de Evenimentul Istoric, Alex Mihai Stoenescu a analizat scena politică din România în 1919. Acesta a vorbit, printre altele, despre alegerile care au dus la formarea blocului parlamentar condus de Iuliu Maniu. Au fost discutate alianțele strategice, negocierile cu Brătianu și fuziunea din 1925 cu Iorga.
În 1919, Iuliu Maniu a format un bloc parlamentar pentru a obține o majoritate. Blocul includea mai multe partide, printre care Partidul Național Român și Partidul Țărănesc. La alegerile din noiembrie-decembrie 1919, blocul lui Maniu a câștigat 169 de locuri, iar Partidul Național Liberal a obținut 103.
Partidul Național Țărănesc a câștigat alegerile din 1919
„În 1919, principala preocupare a lui Iuliu Maniu a fost constituirea unei majorități parlamentare. A acționat pentru formarea unui bloc parlamentar, numit uneori și "Federațiunea". Acest bloc era format din: Partidul Național Român din Ardeal (partidul lui Maniu), Partidul Țărănesc din Basarabia, Partidul Democratic al Unirii din Bucovina, Partidul Țărănesc din vechiul regat, Partidul Naționalist Democrat (condus de Iorga și Cuza) și Partidul Țărănesc al lui Vasile Kogălniceanu și Mihalache.
Blocul parlamentar a fost constituit pe 25 noiembrie 1919, înainte de votul din Parlament, cu scopul de a realiza un program comun de acțiuni. Documentul formării acestui bloc a fost publicat în ziarele "Adevărul", "Dimineața" și "Patria", ultimul fiind considerat oficiosul Partidului Național Român.
La alegerile din noiembrie-decembrie 1919, blocul parlamentar condus de Maniu a câștigat 169 de locuri în Parlament, în timp ce Partidul Național Liberal a obținut 103 locuri. Au urmat alte partide cu 60, 50 și 30 de locuri, printre care Partidul Țărănesc din Basarabia, Partidul Țărănesc al lui Mihalache și Partidul Socialist.”, a explicat Alex Mihai Stoenescu.
Iuliu Maniu a început negocierile cu Brătianu
Brătianu a sugerat formarea unui guvern cu Vaida-Voevod. Iuliu Maniu a realizat ce se întâmplă și a început negocieri politice cu Brătianu. Maniu a propus transformarea blocului său într-un partid și formarea unei coaliții cu liberalii, pentru a obține o majoritate puternică în Parlament, capabilă să adopte rapid legi și Constituția necesară noului stat.
„Brătianu manevrează și spune: <Formați guvernul cu Vaida-Voevod, că vedem noi ce o să se întâmple.> Maniu își dă seama de situație și începe negocieri politice cu Brătianu. El propune: <Vrem ca blocul ăsta să fie transformat într-un partid. Hai să facem o coaliție, să ne înțelegem liberalii cu acest bloc, și în felul ăsta să avem o majoritate zdrobitoare în Parlament, cu care putem da repede legile necesare noului Stat, inclusiv Constituția.> Adunarea trebuia să fie una constituantă, însă Constituția a fost adoptată abia în 1923.
Maniu merge la Brătianu, iar acesta îi spune clar: <Voi nu existați. Blocul tău este o improvizație. Trebuie să fuzionați cu Partidul Național Liberal. Îți dau o funcție în conducerea PNL, vei fi parlamentar, fie deputat, fie senator, cum vrei tu.> Maniu își dă însă seama că, în acest mod, ar dispărea politic, așa cum s-a întâmplat cu alte personalități absorbite de liberali și apoi eliminate. Au existat încercări de fuziune, dar Maniu a înțeles că nu avea sens să accepte.”, a declart Stoenescu.
Maniu dorea să creeze un mare partid care să înlocuiască Partidul Conservator și să fie o alternativă la liberali. Brătianu a încheiat o înțelegere cu generalul Averescu, aducându-l la guvernare în martie 1920, fără alegeri democratice, sub regim de stare de urgență și cenzură.
Guvernul Averescu a impus legea marțială și a suprimat mișcările socialiste și comuniste. Brătianu l-a sprijinit pentru a combate influența bolșevică din contextul apariției Uniunii Sovietice, instaurând un regim dur, considerat dictatorial.”, a mai spus istoricul.
Alianța cu Nicolae Iorga
În 1925, Iuliu Maniu a decis să fuzioneze cu noul partid improvizat de Nicolae Iorga și Constantin Argetoianu.
„În 1925, se vede o soluție în fuziunea cu noul partid improvizat de Nicolae Iorga și Constantin Argetoianu. Ce se întâmplă? Iorga, care a avut mari probleme cu A.C. Cuza, copreședintele partidului său la Iași, a fost eliminat din partid. În 1919, A.C. Cuza a organizat un congres la Iași, unde s-a autoproclamat președinte și a format un nou partid, tot cu denumirea de Partid Naționalist Democrat, condus de el și de grupul său de extremiști din Iași.
Iorga, personalitate influentă în 1919, președinte al Adunării și apropiat al regelui, în special al reginei, a reacționat ferm. Atunci când poliția a început să facă percheziții la Cuza și la ceilalți din grupul său, întreaga tentativă a lui A.C. Cuza de a rupe partidul s-a prăbușit. În această situație, Iorga s-a asociat cu Constantin Argetoianu. Aîncercat să formeze un nou Partid Naționalist Democrat, de data aceasta fără Cuza. Astfel, în 1925, Iuliu Maniu a decis să fuzioneze cu noul partid improvizat de Iorga și Argetoianu.”, a mai spus el .
În cele din urmă, din cauza divergențelor dintre Maniu și Iorga alianța s-a destrămat.
Episodul integral poate fi urmărit aici.