Avertismentul procurorului general. Zona din România care poate fi vulnerabilă la traficul de droguri

Avertismentul procurorului general. Zona din România care poate fi vulnerabilă la traficul de droguriDIICOT, trafic de droguri. Sursa foto: Arhiva EvZ

Procurorul general Alex Florența a declarat că România nu este cunoscută ca o țară de import a drogurilor, dar a subliniat că acest lucru nu exclude posibilitatea ca Portul Constanța să fie vizat de traficanți și că se investighează cu seriozitate orice vulnerabilități pentru a evalua potențialul său de a deveni un port de intrare a drogurilor.

Alex Florența a subliniat că este important să se înțeleagă că fenomenul traficului de droguri cunoaște în Europa o creștere aproape fără precedent.

Alex Florența, despre creșterea consumului de droguri în ultimii ani

„Şi pentru a fi mai bine înţeles aş puncta doar câteva elemente statistice. Dacă luăm, de exemplu, cocaina ca drog care în ultimul timp are o prevalenţă destul de importantă în rândul consumatorilor din România, trebuie să vedem cum a evoluat acest drog la nivel european.

Cantităţile de droguri care intră în Europa intră principal prin două porturi europene, prin portul Antwerp din Belgia şi prin portul Rotterdam din Olanda.

Dacă ne uităm pe toate rapoartele Europol, cât şi ale autorităţilor judiciare din aceste ţări, vom vedea care este nivelul capturilor de la un an la altul. Faţă de 2018, de pildă, în portul Antwerp, capturile s-au dublat. Am ajuns undeva la 116 tone anul trecut, dacă reţin bine”, a explicat procurorul general.

Alex Florența a evidențiat în acest context că zeci de tone de cocaină invadează anual piaţa vestică.

Conform afirmațiilor sale, este important să înțelegem că toate statisticile indică faptul că aceste capturi reprezintă aproximativ între 20% și 50% din totalul drogurilor care intră efectiv și reușesc să ajungă pe piața internă de consum.

Procurorul general Alex Florența

Alex Florența. Sursa foto: Arhiva EVZ

Zeci de tone de cocaină invadează piața vestică, anual

Ceea ce înseamnă că zeci de tone de cocaină invadează, în momentul de faţă, anual piaţa vestică. Lucrul acesta se reflectă, în primul rând, în puritatea crescută a cocainei, care în ultimii patru ani de zile a crescut de la un 48% la un 85%, adică un drog de foarte bună calitate, dar mai ales în preţul care a scăzut.

Dacă un gram de cocaină varia undeva între 80 -100 de euro, acum 3-4 ani de zile, acum a ajuns şi la preţuri de 20 - 30 de euro”, a mai transmis Alex Florența.

Conform procurorului general, creșterea inflației drogurilor pe piață, însoțită de scăderea prețurilor, se confruntă evident și cu o cerere mult mai mare. Și asta deoarece nivelul de trai în toate statele Uniunii Europene, inclusiv în România, a crescut constant.

Ca urmare, o proporție semnificativă a populației, în special a tinerilor, are acces din ce în ce mai ușor. De altfel, ei manifestă o curiozitate crescută în ceea ce privește consumul de droguri.

Alex Florența nu neagă că România ar putea deveni o piață de import

Procurorul general a spus că, având cunoștințe despre DIICOT ca structură și mai ales ca formă de organizare internă, și având în vedere o mare parte a colectivului de procurori care acționează în cadrul DICOT, în special cei implicați în combaterea traficului de droguri și care au o anumită vechime acolo, este convins că nu doar există expertiza și competența necesare, ci și voința de a obține astfel de rezultate.

Trebuie să înţelegem şi un specific al României, comparativ cu statele din vestul Europei. România nu este o ţară de import. Nu spun că nu va putea deveni la un moment dat, nu spun că portul Constanţa nu poate fi targetat şi nu se încearcă diferite breşe serioase pentru a vedea în ce măsură poate ajunge la un moment dat un port de intrare a drogurilor.

Dar, în modul de faţă, România nu este o ţară de destinaţie a drogurilor principale. De aceea, marea parte a fenomenului infracţional trafic de droguri şi a infractorilor implicaţi în acest fenomen, îşi aduc de regulă drogurile din statele din vestul Europei în România, prin diferite mijloace de transport”, a spus Alex Florența.

Trafic de droguri Sursa foto: Thai Noipho | Dreamstime.com

Potrivit afirmațiilor sale, tendința firească atunci când se aude despre traficul de droguri este să se îndrepte atenția în principal către mari capturi.

Având în vedere specificul aparte al României în această arhitectură, este important să înțelegem că, cel puțin din perspectiva sa, ar fi total neproductiv din punct de vedere al urmăririi penale să nu ne adresăm corespunzător traficului stradal, potrivit News.ro.