Un rechin pe cale de dispariție din Marea Neagră, surprins în Portul Constanța

Un rechin pe cale de dispariție din Marea Neagră, surprins în Portul Constanța Rechinul „Câine de Mare” din Marea Neagră. Sursa Foto- Dreamstime

Un rechin de aproape un metru lungime, numit „câine de mare”, a fost observat sâmbătă în Portul Constanța. Este o apariție rară, deoarece această specie trăiește doar în ape adânci și este amenințată cu dispariția în țara noastră.

Sâmbătă, turiștii care se aflau în Portul Constanța au avut parte de o surpriză de proporții. Un rechin de aproape un metru lungime, cunoscut popular drept „câine de mare”, a fost observat și filmat în apropierea malului.

„Câinele de Mare”, un rechin de Marea Neagră

Este vorba despre rechinul de Marea Neagră, o specie care trăiește de obicei în ape adânci, departe de țărm. Specia sa este amenințată cu dispariția în țara noastră. Specialiștii consideră că apariția lui în zona portului este un fenomen rar.

Biologii spun că rechinii vin la mal în această perioadă pentru a se împerechea, deoarece apa este mai curată și mai ideală pentru reproducere. Femelele depun ouăle în capsule asemănătoare unor pungi, pe care le fixează de plantele marine.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rechinul de Marea Neagră nu reprezintă un pericol pentru oameni ca specia de rechini din Marea Roșie.

Rechinul, pe cale de dispariție

Știrile PRO TV a făcut un reportaj special despre extincția rechinilor din Marea Neagră.  Este singura specie de rechin care trăiește în marea învecinată României.  El nu depășește un metru și jumătate la maturitate. Se hrănește cu pești mici, crabi sau creveți și îi place apa rece.

Rechinul de Marea Neagră a fost pescuit intens în trecut. Carnea lui era apreciată în restaurante. În perioada comunistă, se pescuia masiv. Între 1981 și 1991, populația de rechini din Marea Neagră a scăzut cu 60%. Declinul a continuat și după Revoluția din 1989, astfel că s-au impus restricții la capturarea „câinelui de mare”.

Victor Niță, cercetător la Institutul „Grigore Antipa” , a declarat: „De un an, este admisă ca și specie țintă. Avem o cotă pentru această specie de 13,5 tone ca specie țintă în pescăria românească”. 

Ce a spus un român după ce a întâlnit un rechin în Costinești

În urmă cu cinci ani, în timp ce făcea scufundări la Costinești, Dragoș Popescu a întâlnit un astfel de exemplar și a reușit să îl și fotografieze, informează PRO TV.

Instructorul de scufundări a mărturisit că: „Am fost uimit, nu îmi venea să cred că sunt atât de norocos încât să întâlnesc un rechin în Marea Neagră. Cu siguranță a fost o întâlnire norocoasă și neașteptată, cu cât rechinii se apropie de țărm și trăiesc pe fundul mării. Speciile de rechin din Marea Neagră nu trec de 1,80 metri lungime și nici nu sunt periculoase întrucât nu atacă omul. Eu atunci mă aflam cam la o adâncime de 10 – 20 de metri, iar în acea zonă fundul mării coboară până la 32 – 34 metri“.