Cum vor aleșii să împartă 1 miliard de euro în zonele montane

Cum vor aleșii să împartă 1 miliard de euro în zonele montane

Peste 170 de parlamentari au depus, săptămâna trecută, la Senat, șapte inițiative legislative pentru protecția și dezvoltarea zonei montane, considerată ca fiind defavorizată prin populație tânără redusă și izolare, măsura fiind prezentă în programul de guvernare PSD-ALDE.

Una dintre propunerile legislative, intitulată „Legea muntelui”, prevede alocarea sumei de un miliard de euro, pe o perioadă de 10 ani, de la bugetul de stat, pentru „Programul de încurajare a activităților din zona montană”. Pe de altă parte, parlamentarii PSD-ALDE au mai depus o lege privind aprobarea unui „Program de încurajare a investiţiilor din zona montană”, în valoare tot de un miliard de euro, însă doar pentru perioada 2018-2020, și care prevede finanțarea unor centre de colectare-prelucrare lână și piei, lapte, fructe și plante medicinale, precum și înființarea de stâne montane și centre de sacrificare animale.

Al treilea proiect de lege propune alocarea a 7 milioane de euro pentru înființarea a 135 de stâni, altă inițiativă referindu-se la înființarea a 64 de centre de sacrificare a animalelor, valoarea acestui program fiind de 15 milioane de euro. Parlamentarii puterii mai doresc prin lege și înfiinţarea a 658 de centre de colectare şi prelucrare primară a fructelor, fructelor de pădure şi plantelor medicinale, în valoare totală de 66 milioane de euro. Alte două proiecte legislative vizează înființarea a 8 centre de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii și a 658 de centre de colectare a laptelui, în valoare de 5 milioane de euro, respectiv 60 de milioane de euro.

Facilități fiscale

Ne puteți urmări și pe Google News

PSD mai vrea, potrivit proiectelor, ca în zonele de munte să se extindă drumurile de acces, să se înființeze noi dispensare, precum și extinderea rețelei de distribuție a gazelor. Proiectele mai prevăd scutirea de la impozitul agricol și impozitul pe venit pentru familiile tinere, lemne de foc cu titlu gratuit pentru cei mai izolați locuitori, precum și înființarea unui „Program de creditare” special pentru zona montană în vederea cofinanțării pentru accesarea de fonduri UE sau naționale.

Materie nouă

Ministerul Agriculturii și cel al Educației vor colabora pentru introducerea în gimnaziu și liceu a unei noi discipline de studiu care să cuprindă „noțiuni elementare despre socio-economia zonei montane”. De asemenea, se va organiza învățământ primar în fiecare localitate din zona montană în care trăiesc cel puțin 3 copii școlarizabili, potrivit inițiativelor PSD