Şefi i Parlamentului, Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu, au susţinut că vacanţa electorală este justificată, pentru că partidele sunt implicate în campanie.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că este perfect normal ca parlamentarii să plece în campanie electorală pe bani publici, iar cei care au criticat decizia privind vacanţa de o lună şi jumătate dau dovadă de „ipocrizie”. „Partidele politice fac parte din acest mecanism democratic, ele sunt în campanie şi orice parlamentar este în campanie din momentul în care a câştigat mandatul”, a declarat Zgonea, citat de mediafax.ro. Social- democratul a mai susţinut că, oricum, o mare parte din programul obişnuit este dedicat activităţii în teritoriu. În opinia sa, totul se reduce la o problemă de imagine, pentru că lumea îşi închipuie că paralamentarii nu îşi fac treaba atunci când se află în colegiu.
Omologul său de la Senat, Călin Popescu Tăriceanu, candidat la prezidenţiale, a fost şi mai agresiv în a justifica vacanţa colegilor săi, el afirmând că Legislativul nu este „fabrică de legi”. Mai mult, el a pretins că se face o economie la bugetul Parlamentului, întrucât, pe perioada campaniei, senatorii nu vor primi sumele destinate deplasărilor, ci doar indemnizaţiile şi sumele forfetare. „Ştiu că există o atitudine critică din partea opiniei publice, vreau însă să vorbesc foarte sincer. Prefer o atitudine de acest gen decât ipocrizia legată de ideea că trebuie Parlamentul să funcţioneze şi să dea cât mai multe legi. Parlamentul nu este fabrică de legi. Un parlament nu se evaluează după câte legi a votat, ci după calitatea lor”, a comentat el.
Tăriceanu a adăugat că, indiferent de decizia Legislativului, deputaţii şi senatorii ar fi plecat în teritoriu pentru a-şi susţine candidaţii, iar lucrările ar fi fost suspendate din lipsă de cvorum. În următoarea lună, parlamentarii ar fi trebuit să tranşeze ridicarea imunităţii pentru trei dintre colegii lor.
Cât costă vacanţa
Parlamentarii au intrat în vacanţă până pe 16 noiembrie, când va fi decis viitorul președinte. În medie, un parlamentar primește lunar o indemnizație de 4.200 lei. Ei mai încasează 10.000 de lei pentru cheltuieli de personal și cheltuieli aferente biroului parlamentar. În condițiile în care sunt 577 de parlamentari (403 deputați și 174 senatori), o vacanță electorală de o lună costă 8.193.400 de lei. Singurele sume care nu vor fi virate în conturile membrilor Legislativului sunt diurnele și banii pentru deplăsări.