Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite informații către cetățenii români aflați în Suedia sau care intenționează să călătorească spre această țară cu privire la decizia recentă a autorităților de a crește nivelul de amenințare teroristă.
Conform acestei decizii, nivelul de amenințare teroristă a fost ridicat de la nivelul 3, „amenințare ridicată”, la nivelul 4, „amenințare mare”, pe o scară cu cinci niveluri. Această decizie a fost adoptată în urma identificării unor potențiale riscuri legate de atacuri teroriste.
Evaluarea strategică care a stat la baza acestei decizii indică faptul că amenințarea teroristă va persista pe o durată mai extinsă de timp.
Suedia ridică gradul de amenințare teroristă
MAE dorește să amintească că cetățenii români au posibilitatea de a solicita asistență consulară prin intermediul numerelor de telefon ale Ambasadei României din Stockholm: +468205674, +468209927 și +4684113181.
Aceste apeluri vor fi redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și vor fi preluate de operatori disponibili în regim de permanență.
De asemenea, cetățenii români care se află într-o situație dificilă, specială sau urgentă pot apela telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Regatul Suediei la numărul: +46736985463.
În plus, Ministerul Afacerilor Externe recomandă călătorilor români să consulte paginile web: www.yr.no, www.varsom.no/en, www.meteoalarm.org, https://stockholm.mae.ro și www.mae.ro. Totodată, MAE reamintește disponibilitatea aplicației „Călătorește în siguranță” (www.mae.ro/app_cs), care furnizează informații și sfaturi pentru călătorii în străinătate.
Premierul suedez declară că atacurile au fost evitate
Prim-ministrul Suediei a comunicat că acțiunile planificate de atac îndreptate împotriva țării sale au fost prevenite, în timp ce serviciul de securitate a decis să crească nivelul de amenințare teroristă la al doilea nivel cel mai ridicat.
Această creștere, de la trei la patru, într-o scară de cinci, reprezintă faptul că există o „amenințare ridicată” de posibile atacuri.
Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat într-o conferință de presă:
„Știm că atacurile teroriste planificate au fost evitate”, dar nu a oferit detalii suplimentare. Aceasta vine după ce copii ale Coranului au fost arse recent în țara scandinavă de către mai mulți activiști anti-islam.
Această acțiune a stârnit proteste indignate în țări precum Irak, Iran, Liban și Yemen, din partea comunităților musulmane care consideră astfel de gesturi drept blasfemii aduse cărții lor sacre.