Evenimentul Zilei > International > Alertă pentru zeci de mii de români. Se schimbă condițiile la intrarea în țară. S-a iscat un mare scandal
Alertă pentru zeci de mii de români. Se schimbă condițiile la intrarea în țară. S-a iscat un mare scandal

Alertă pentru zeci de mii de români. Se schimbă condițiile la intrarea în țară. S-a iscat un mare scandal

Germania va cere teste PCR negative la intrarea în ţară. Decizia a fost luată după o ședință care a durat mai bine de zece ore.

Luni, Germania a anunțat că va cere teste PCR cu rezultate negative la intrarea în ţară pentru toţi călătorii, indiferent dacă vin dintr-o zonă care nu este considerată de risc.

Cancelarul Angela Merkel şi liderii regionali au luat această decizie după o reuniune de peste 11 ore, care s-a prelungit mult după programul prevăzut inițial. Tot în urma acestei ședințe oficialii au anunțat înăsprirea restricțiilor ce vizează viaţa publică şi activitatea economică în contextul evoluţiei celui de-al treilea val al pandemiei de coronavirus.

Decizia cu privire la călătoriile în străinătate  este strâns legată de polemica suscită de deplasările din vacanța de Paşte în Mallorca, al căror număr a cunoscut o creştere uriaşă după ce autorităţile germane au scos Insulele Baleare de pe lista zonelor de risc, o decizie care elimină obligativitatea prezentării unui test PCR negativ şi intrarea automată în carantină.

S-a stabilit astfel ”obligativitatea general” de realizare a unui test la întoarcerea în ţară, o măsură care o înlocuiește pe cea anterioară, care se referea doar la zonele de risc – deşi implica majoritatea ţărilor lumii – şi care prevedeau un test PCR şi o perioadă de carantină.

„Descurajăm orice călătorie în exterior, în general orice călătorie dacă nu este strict necesară”, a declarat la încheierea reuniunii Angela Merkel, la conferința de presă care a avut loc cu puțin înainte de ora locală 03:00.

Cancelarul Angela Merkel a explicat că guvernul german a contactat companiile aeriene din ţară, astfel încât toţi călătorii care se întorc din vacanța de Paşte să facă un test înainte de zborul de întoarcere. Detaliile acestei măsuri urmează să fie stabilite.

Germania a anunțat că va cere teste PCR cu rezultate negative. Guvernul german monitorizează cu atenție situația

Angela Merkel a admis că în Mallorca există complexuri turistice deschise – contrar Germaniei -, dar a precizat că guvernul Insulelor Baleare a modificat restricțiile şi ar putea să o facă din nou în următoarele zile. Ea a precizat că guvernul german urmărește cu atenție situația din insule şi posibilele ”riscuri”, printre care a semnalat apariția variantei de coronavirus detectată în Brazilia.

În urmă cu două săptămâni, autoritățile germane au scos Insulele Baleare de pe lista zonelor de risc (alături de alte cinci comunităţi autonome spaniole), fapt ce a dus la o creştere explozivă a cererii de bilete de avion şi de oferte de cazare în aceste insule pentru vacanța de Paşte.

Decizia a iscat o amplă polemică în Spania, unde majoritatea cetățenilor nu pot ieşi din comunitățile lor autonome de Paşte ca urmare a restricționărilor impuse de pandemie, dar şi în Germania, unde turismul intern este în prezent interzis, cu implicații economice grave pentru acest sector de activitate.