Alertă pentru toți șoferii: Poliția, deasupra Justiției! Pur și simplu te sancționează cum vor

Alertă pentru toți șoferii: Poliția, deasupra Justiției! Pur și simplu te sancționează cum vor

Ce poate face judecătorul în cazul în care un cetățean contestă în instanța decizia unui polițist de a-l priva de dreptul de a conduce.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a  analizat încă odată legea pentru ca magistrații să poată schimba decizia unui polițist. Este vorba despre situația în care un cetățean contestă un proces verbal care a inclus și privarea de dreptul de a conduce, judecătorul să poată să aprecieze dacă perioada pe care polițistul care a întocmit procesul vrebal este una în regulă sau să poată decide dacă în micșorează perioada de suspendare.

„În interpretarea dispoziţiilor art. 96 alin. (1) şi alin. (2) lit. b), art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) şi art. 109 alin. (9) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 5 alin. (5), art. 21 alin. (3) şi art. 34 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, instanţa de judecată, învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenţie, prin care s-a aplicat sancţiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, nu are posibilitatea să examineze proporţionalitatea acestei sancţiuni complementare”, potrivit comunicatului ICCJ.

Ce poate face judecătorul

Înalta curte de Casație și Justiție a răspuns la întrebarea dacă judecătorul care are în față o contestație a unui proces-verbal de contravenție unde e prevăzută și această sancțiune poate să aprecieze cumva dacă a fost proporțională sau nu și, dacă poate face asta, în ce măsură poate să o înlăture cu totul sau doar să reducă perioada pentru care a fost stabilită.

Răspunsul Înaltei Curți a fost că judecătorul nu poate aprecia proporționalitatea măsurii - mai clar, nu poate să stabilească dacă era necesară sau nu în raport de datele problemei și, prin urmare, nici nu poate să o înlăture sau să o reducă.

Bineînțeles, dacă procesul-verbal prin care sunt aplicate amenda/avertismentul și alte sancțiuni complementare nu e întocmit așa cum cere legea, atunci măsurile ar putea fi înlăturate, însă aici vorbim de cu totul alte probleme, ce țin de rigorile pe care polițiștii trebuie să le respecte atunci când întocmesc procesele-verbale de contravenție, iar nu de cât de dură e sancțiunea aplicată în raport cu fapta.

Volumul „Zori Însângerate”, disponibil pe piață

Cartea „Zori Însângerate”, scrisă de colonelul(r) Tudor Păcuraru și conf. univ. dr. Florian Bichir, este de luni, 12 aprilie, disponibilă pe piață. Are la bază documente declasificate ale SRI din martie 1990. Mai exact, evenimentele de la Târgu Mureș, care s-au desfășurat sub egida Planul „VIRRADAT” „AURORA ZORILOR”.

Planul a fost creat de liderili de la Budapesta, care au trecut pe la „universitățile kominterniste, KGB-iste și GRU-iste” de la Moscova. Obiectivul final era adjudecarea Ardealului.

„Cartea „Zori însângerate” este dedicată ofițerilor români, contraspioni și antiteroriști care, năpăstuiți de propriul Guvern, au ales să-și facă datoria față de Patrie cum au putut mai bine, sub huiduielile gloatei isterizate”, spun coautorii.

Comandă cartea aici