Evenimentul Zilei > Social > Alertă pentru părinți! Schimbare radicală: Nu vei mai putea alege învățătoarea copilului
Alertă pentru părinți! Schimbare radicală: Nu vei mai putea alege învățătoarea copilului

Alertă pentru părinți! Schimbare radicală: Nu vei mai putea alege învățătoarea copilului

Sitemul de învățământ va cunoaște un adevărat cutremur, după decizia Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB).

Înscrierea copiilor la școală se va schimba complet. Alegerea învățătoarelor sau cozile la Evidența Populației pentru vizele de flotant care te ajutau să-ți înscrii copilul într-o școală mai bună vor fi de domeniul trecutului.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București a decis ca înscrierile la clasa pregătitoare să se facă pe criterii aleatoare, ori prin distribuirea alfabetică a copiilor pe clase, ori prin tragere la sorți.

De asemenea, potrivit ISMB, și repartizarea învățătoarelor se va face tot prin tragere la sorți.

„În metodologie nu scrie nicăieri că elevul trebuie înscris la o anumită învățătoare, noi vorbim de o cutumă care s-a împămâtenit. Printr-o recomandare, noi le punem în vedere școlilor să respecte legea. Vom trimite în școli o notă cu titlu de recomandare prin care să le punem în vedere școlilor că trebuie să aibă înainte de prima etapă de înscriere la învățământul primar o procedură clară, transparentă, cu niște criterii bine stabilite de repartizare la clasă”, a declarat Maria Manea, inspector școlar adjunct la ISMB, citată de Hotnews.

„Școala are libertatea să își creeze procedura de înscriere punând criteriile pe care le discută și pe care le aprobă în Consiliul de Administrație. Că e alfabetică, că e prin tragere la sorți, cum vor ele”, mai spus Manea.

„Noi le dăm câteva exemple de criterii pe care le-am avea în vedere, inclusiv am spus că le recomandăm ca și repartizarea învățătorilor la clasă să fie făcută tot prin tragere la sorți. Școlile trebuie să facă această procedură de înscriere în scurt timp și să obțină avizul de legalitate de la ISMB pentru ea. Noi după aceea vom merge în școli și vom vedea în ce măsură a fost respectată această procedură. De exemplu, le cerem copiii în ordine alfabetică și vedem dacă înscrierea s-a făcut alfabetic”, a mai precizat inspectorul adjunct al ISMB.

Potrivit șefilor inspectoratului, se va evita astfel riscul de segregare si cel de discriminare a copiilor din familii mai sărace.

Un astfel de model de repartizare a copiilor a fost deja intridus în județul Timi, în urmă cu 4 ani, după ce Consiliul Național de Combatere a Discriminării a amendat un liceu si Inspectoratul Școlar Județean pentru criterii discriminatorii la înscrierea în școală.

„Pentru că și noi ne confruntăm cu aceeași situație, anul trecut au fost 16.100 de elevi pentru 578 de clase pregătitoare, pentru că aveam semnale clare că așa funcționează unele învățătoare, unele școli, cu liste prestabilite, apoi cu presiuni din partea tuturor și se ajunge la situația în care sunt clase de 38 de copii la pregătitoare și alte clase sunt la polul opus am hotărât să facem și noi același lucru”, a mai spus Maria Manea.

Șefa Inspectoratului Timiș a explicat, la Digi 24, că au existat, la început, proteste ale părinților, dar lucrurile s-au reglat între timp.