Alertă pentru părinți. Intoxicația letală pentru copii, care nu e vizibilă imediat
- Andrei Pospai
- 6 februarie 2025, 23:55

"Provocarea Paracetamol" de pe TikTok poate avea consecințe fatale pentru copii. Medicii atrag atenția asupra faptului că supradozajul cu acest analgezic nu este vizibil în primele ore.
Copiii din toată lumea se provoacă reciproc să înghită cantități mari de paracetamol, medicament care, conform medicului pediatru Mihai Craiu, este foarte greu de metabolizat de ficat.
„Problema este că atunci când nu ai nevoie de el, organismul, prin intermediul ficatului, nu este în stare să-l elimine, să-l metabolizeze.
Unii o fac mai repede, așa cum se întâmplă și cu alcoolul, alții o fac mai încet. Deci concursul este despre cui i se face mai târziu rău, asta e provocarea”, a precizat medicul.
Copilul trebuie dus urgent la spital
Mihai Craiu insistă asupra faptului că supradozajul cu paracetamol nu este vizibil decât după 2-4 ore.
"Problema cu paracetamolul este că nu are semne de intoxicație în primele ore. De când îl înghiți, cam în 2 ore se ajunge la un nivel destul de înalt în sânge.

Medicament, Paracetamol. Sursa foto: Pixabay
Deci, cu siguranță, în 4 ore s-a absorbit din stomac. Dacă un părinte află că un copil a participat la concursul ăsta, e bine să ajungă la spital în primele 4 ore, poate chiar până la 8, deoarece în acest interval copilul nu are niciun semn de boală și nici n-a apucat să crească la nivel hepatic produsul toxic al paracetamolului.
Și medicii pot face ceva, întrucât există un antidot specific”, a explicat el.
"Scenariul poate să fie foarte grav, cu sfârșit letal"
Medicul a explicat că nici măcar în primele 24 de ore de la supradozajul cu paracetamol nu se întâmplă nimic spectaculos.
"În primele 24 de ore, copilul poate să aibă greață, senzație de stomac plin sau să-l doare un pic în dreapta.
Abia dincolo 24 de ore încep să apară semnele de boală, din care evidente sunt trei: te faci galben la față, adică ai icter, urinezi foarte închis la culoare, cam ca berea brună și începi să sângerezi peste tot, faci vânătăi, echimoze, sângerează gingile.
Iar în cazul în care copilul nu ajunge la spital în 3-4 zile de la ingestie, scenariul poate să fie foarte grav, cu sfârșit letal”, a mai spus Mihai Craiu.