Alertă pentru pacienții externați de la Foișor. Au fost anulate 40 de operații. Banca de țesut osos e în pericol

Alertă pentru pacienții externați de la Foișor. Au fost anulate 40 de operații. Banca de țesut osos e în pericol

Scandalul mutării intempestive a pacienților internați la Spitalul de Ortopedie Foișor cunoaște un nou episod.

Luni seară, Antena 3 a anunțat că 40 de operații specializate, care nu se pot face în alte unități medicale, erau programate în perioada imediat următoare la Foișor. Reporterii emisiunii Subiectiv au prezentat informații potrivit cărora acești pacienți nu vor mai putea fi operați, fiindcă banca de organe de la Foișor este una dintre cele două disponibile la nivel național. Spitalul fiind repartizat de vineri circuitului Covifd-19, după o evacuare cu scandal, practic banca de organe nu mai poate fi accesată. "Este imposibil ca Ministerul Sănătății să nu fi știut de această situație", a relatat reporterul postului TV.

Banca de țesut osos de la Foișor nu mai poate fi folosită. Este una din cele două bănci de profil din România

Mai mult, Antena 3 a prezentat un document ținut secret de Ministerul Sănățății. Documentul arată că acreditarea spitalului de ortopedie a expirat pe 11 aprilie, duminică.

Intrat în dialog telefonic în direct cu Andrei Nica, consilier al Agenției Naționle de Transplant, realizatorul Răzvan Dumitrescu l-a chestionat dacă unitatea medicală specializată în ortopedie și traumatologie mai poate realiza operațiile respective. Dr. Andrei Nica a explicat că, pentru a-i fi prelungită acreditarea care a expirat pe 11 aprilie, spitalul ar fi trebuit să depună un dosar de acreditare.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Însă au depus doar două cereri de acreditare, pe 8 aprilie, în condițiile în care aveau nevoie de un dosar, în cazul în care au fost schimbări de personal sau pe circuite. Dosarul trebuie să conțină și declarația managerului de spital și acte care să dovedească existența acestei bănci. Banca lor de țesut osos trebuie evaluată atât de DSP, cât și de Agenția Națională pentru Transplant. Banca lor e în pericol, practic nu mai pot opera coxatroza, de exemplu. După evaluare primesc un plan de conformare. Ei achiziționează material osos de la pacienții din spital, dar acum nu mai pot opera pentru prelevarea de țesut osos dacă spitalul a trecut în circuitul Covid".

Se repetă episodul de la Sfânta Maria?

Situația este foarte asemănătoare cu cea de la Spitalul Sf. Maria, unde la finalul lui 2016 Inspecția Sanitară de Stat a descoperit, în urma controlului la acest spital din București, că unitatea nu îndeplinește criteriile în cazul pacienților cu transplant.

Interpelat de Răzvan Dumitrescu dacă se poate apela la alte bănci de profil, dr. Nica a explicat că s-ar putea apela doar la Spitalul Colentina. Banca de țesut osos de aici ar putea trimite material, strict la solicitarea unor spitale ca Spitalul Militar Central din București, Spitalul Militar din Timișoara, Spitalul Județean Mureș sau Elias.

Citește și Fost ministru al Justiției, Ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor are conotații penale. Un tablou sinistru