Pensiile ar urma să fie recalculate din nou în septembrie anul viitor. Vor pierde cei care au acum un stagiu complet de cotizare mai mic de 25 ani.
Practic cei care acum au pensiile recalculate cu un stagiu complet de 20 ani se vor bucura puțin în 2021 de acest lucru deoarece la recalculare stagiul complet va fi de 25 ani și chiar dacă sunt „asigurați” că le va rămâne în plată cuantumul cel mai avantajos, vor avea surpriza să constate că după un an, pensiile celorlalți vor crește iar ale lor vor rămane la același cuantum pană când calculul după noua formulă va depăși această valoare, conform articolului 157 aliniat 3. din lege, scrie ziarul Unirea.
Persoanele care s-au pensionat după 2011 vor avea o creștere moderată sau mai mică, deoarece la data pensionării au primit un indice de corecție care acum va fi exclus.
Astfel, din punctajul total realizat, existent pe decizie, vor trebui să scadă punctajul obținut prin aplicarea indicelui de corecție.
Diminuarea punctajului total înainte de a fi împărtit la 25 va fi cuprins între 6 și 20%.
În anul 2019, punctajul obținut din venituri anuale de 100 puncte la care s-au adăugat încă 20 puncte datorită indicelui de 1,2 . Astfel că, punctajul total ajunge la 120 puncte.
În cazul unei decizii de pensionare în 2019 cu punctajul total de 120 de puncte, la recalcularea din 2021 se va avea în calcul doar 100 puncte.
Vor avea o creștere clară bărbații care s-au pensionat înainte de 2011 și care au avut un stagiu complet de cotizare 35 ani iar acum vor avea o recalculare cu un stagiu de 25 ani.
În cazul femeilor care s-au pensionat înainte de 2011, creșterea va fi moderată deoarece au avut punctajul total cuprins între 25- 30 ani, ca urmare vor exista situații în care creșterea va fi 0 (zero).
Numărul mediu de pensionari înregistrat în România la nivelul trimestrului II a fost de 5,132 milioane de persoane, în scădere cu o mie persoane faţă de trimestrul precedent, iar pensia medie lunară a ajuns la 1.436 de lei, în creştere cu 0,9% faţă de trimestrul precedent, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), scrie Agerpres.
Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,676 milioane de persoane, în creştere cu 6.000 de persoane faţă de trimestrul precedent.
Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.380 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 51% (comparativ cu 50,8% în trimestrul precedent).