Pe masa Guvernului se află, vineri, un proiect legislativ în legătură cu examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat.
UPDATE - „Am luat această decizie de a nu pedepsi pe elevii noştri ci de a construi lucruri noi în anii următori, prin proiectul preşedintelui României, "România Educată", se prevede ca, începând cu anul şcolar în care programele şcolare vor fi construite transdisciplinar, vom putea să realizăm şi o astfel de evaluare”, a declarat ministrul Monica Anisie, după ședința de Guvern.
Primului-ministru Ludovic Orban i se cere să introducă pe ordinea de zi a Guvernului măsuri care vizează prorogarea termenelor referitoare la Evaluarea Națională, la Bacalaureat și la admiterea elevilor la liceu.
Printre altele, se cere ca elevii care se află acum în clasa a șaptea să dea examen „după modelul actual și nu după programa transdisciplinară, pe care elevii nu au parcurs-o până la acest moment”.
Testele PISA. De ce avem așa de mulți analfabeți? Explicație tehnică și politică
Totodată, în această prorogare de termene se prevede și amânarea „termenului pentru evaluarea școlilor doctorale, având în vedere că ARACIS-ul nu a realizat o metodologie pentru această evaluare. Dacă nu luăm această măsură începând cu data de 1 ianuarie 2020, școlile doctorale se blochează și nu îşi mai pot desfășura activitatea”.
În plus, se vrea introducerea pe ordinea de zi a ședinței de guvern „proiectul OUG pentru completarea Articolului 201 din Legea Educației Naționale numărul 1 din 2011, cu modificările și completările ulterioare”. În acest proiect se prevede „exceptarea de la obligativitatea înregistrării în registrul matricol unic a studenților înmatriculați la Academia Națională de Informații «Mihai Viteazul», la programele de master, licență și programe postuniversitare”.