Alertă pentru cei care consumă cartofi prăjiți. Doar 110 grame generează un mare pericol. Studiu

Cartofi prăjiți. Ffoto: commons.wikimedia.org

Când ne referim la cartofi prăjiți, putem spune fără dubii că puțini dintre noi nu se simt atrași de gustul lor. Totuși, un studiu complex a evidențiat că persoanele care consumă săptămânal alimente prăjite se expun unui risc crescut de boli de inimă şi accident vascular cerebral.

Studiul a fost realizat nu cu mult timp în urmă de oamenii de știință din China. Prin urmare, probabilitatea de a dezvolta astfel de probleme de sănătate creşte cu fiecare porţie suplimentară de circa 110 grame de alimente prăjite pe săptămână.

Așadar, mare atenție de câte ori mâncați cartofi prăjiți! Cercetătorii au analizat 19 studii publicate anterior și au combinat date obţinute în urma a 17 studii în care au fost implicate peste 560.000 de persoane cu aproape 37.000 de evenimente cardiovasculare majore.

Printre ele, infarctul sau accidentul vascular cerebral. De asemenea, au fost utilizate date din şase studii, efectuate pe 750.000 de participanţi, cu aproape 86.000 de decese în decursul unei perioade medii de 10 ani.

Evitați alimentele prăjite în dietă

Spre deosebire de subiecţii a căror dietă săptămânală era cea mai săracă în alimente prăjite, cei care au consumat cantitatea cea mai mare prezentau un risc sporit cu 28% de a suferi evenimente cardiovasculare majore.

Riscurile au crescut substanţial cu 3%, 2% şi respectiv 12% odată cu fiecare porţie suplimentară săptămânală de circa 110 grame de alimente prăjite, printre care se numără mai ales celebrii cartofi prăjiți.

foto: flickr.com

Conform Agerpres, observațiile aparțin celor de la Centrul pentru Ştiinţe Medicale din cadrul Universităţii Shenzhen. Ulterior, cercetarea a fost publicată în jurnalul ştiinţific Heart.

Mare, mare atenție la acizii grași trans

Așa cum au observant oamenii de știință, alimentele prăjite conţin acizi graşi trans, nocivi. Aceștia provin din uleiurile vegetale hidrogenate utilizate adesea în procesul de prepare. Totodată, prăjirea stimulează producţia unor substanţe chimice secundare. Mai departe, ele pot declanşa un răspuns inflamator în organism.

În același context, mai trebuie spus că puiul prăjit şi cartofii prăjiţi sunt adesea servite cu băuturi îndulcite cu zahăr. Și asta se întâmplă mai ales în restaurantele de tip fast-food.

În plus, conform studiilor realizate în ultimii zece ani, siropul de dextroză a creat probleme serioase de sănătate în rândul celor care consumă regulat produse de la fast-food.  Cartofii prăjiți consumați în cantități mari provoacă obezitate, diabet, boli de inimă, boli de ficat și infertilitate.