Alertă pe litoralul românesc. Pescarii nu mai au voie să adune scoici și rapane din Marea Neagră

pescari Marea Neagră © Jimkayalar | Dreamstime.com

Autoritățile au emis o alertă pentru litoralul românsesc, după ce în apele din Marea Neagră a fost identificată o alge toxică care poate contamina scoicile, rapanele și alte fructe de mare.

Alertă în Marea Neagră. DSVSA a identificat o alge toxică

Inspectorii DSVSA au interzis pescuitul pentru zonele 3 și 4 din Marea Neagră. Zone care acoperă de la Medgidia la Năvodari. Pescarii români au interzis să mai pescuiască scoici, vongole și rapane din zone precum Agigea și Mangalia.

Inspectorii de la Direcția Sanitar Veterinară Constanța au constatat în rapoartele de analiză că valoarea toxică admisă a fost depășită cu mult peste parametri acceptați. Or, acest lucru ar putea însemna că hrana scoicilor din Mare Neagră ar putea fi toxică. Scoici care ajung pe masa turiștilor.

Sursa foto:Arhiva EvZ

A fost interizis pescuitul și consumul fructelor de mare în perioada 23 mai - 3 iunie

Pe de altă parte, pescarii sunt extrem de nemulțumiți. Aceștia din urmă susțin că o astfel de situație presupune cel puțin două buletine de analize. Doar că, în România nu sunt laboratoare care să poată efectua astfel de analize. În plus, dacă nu ar mai pescui în Marea Neagră, pescarii riscă să nu aibă ce pune pe masă.

Pescarii plănuiesc să conteste documentele emise de DSVSA și să negocieze cu DSP un posibil acord pentru negocierea deciziei. În cazul în care apa mării este toxică, susțin pescarii, acest lucru ar însemna că și scăldatul ar trebui interzis.

Litoralul românesc. Sursa foto: Arhiva EvZ

Nivel mare de toxicitate în Marea Neagră

Singura zonă în care se mai poate pescui a rămas zona 2 cea cuprinsă între Medgidia și Tulcea. Primele probe de analiză au indicat un nivel mare de toxicitate în Marea Neagră, motiv pentru care au decis reluarea analizelor. Însă, până la rezultatul final rămâne în vigoare interdicția de a pescui. Totodată, autoritățile au interzis comercializarea și consumul rapanelor și scoicilor culese din Marea Neagră în perioada 23 mai - 3 iunie, potrivit Antena 3.