Este din nou alertă la Cernobîl. Nivelul radiațiilor nu mai poate fi monitorizat: Situația s-ar putea înrăutăți semnificativ, nu doar în Ucraina

Este din nou alertă la Cernobîl. Nivelul radiațiilor nu mai poate fi monitorizat: Situația s-ar putea înrăutăți semnificativ, nu doar în Ucraina Sursa: themoscowtimes.com/

Un cablu de alimentare întrerupt care duce la centrala nucleară a Ucrainei de la Cernobîl i-a determinat pe oficiali să avertizeze din nou cu privire la potențiale riscuri de siguranță. Zona Cernobîlului, de 2.600 de kilometri pătrați, găzduiește și o instalație de deșeuri nucleare. Operatorul Energoatom a spus că întreruperea curentului mărește riscurile de siguranță, deoarece temperatura combustibilului uzat va crește treptat, ceea ce poate duce la eliberarea de radiații care nu se pot măsura. 

Agenția care verifică rapoartele din Ucraina, a declarat că a pierdut contactul cu instrumentele care transmit informații despre materialul nuclear protejat de la Cernobîl. Iar una dintre preocupări este starea muncitorilor care au fost de serviciu timp de 13 zile de când forțele ruse au preluat șantierul.

Mai precis, compania nucleară naţională a Ucrainei, Energoatom, a avertizat luni că există riscul de creştere a nivelului de radiaţii în jurul centralei atomice dezafectate de la Cernobîl, deoarece sistemul de monitorizare şi cel de stingere a incendiilor de vegetaţie nu funcţionează.

Ucraina avertizează cu privire la radiațiile de la Cernobîl

Centrala unde s-a produs în 1986 cel mai grav accident nuclear din lume a fost ocupată cu aproape o lună în urmă de forţele ruse, la scurt timp după începutul invaziei în Ucraina. Energoatom arată că din această cauză nu mai este monitorizat nivelul radiaţiilor pe o rază de 30 de km, aşa-numita zonă de excluziune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu există date despre starea actuală a poluării cu radiaţii în mediul din zona de excluziune, ceea ce face imposibilă o reacţie adecvată la ameninţări, a comunicat agenţia.

Conform Energoatom, incendiile sezoniere din păduri, care au loc mai ales primăvara şi vara, reprezintă o ameninţare deosebită, deoarece pompierii din zonă nu pot interveni.

Nivelurile de radiaţie în zona de excluziune şi dincolo de aceasta, nu doar în Ucraina, ci şi în alte ţări, s-ar putea înrăutăţi semnificativ, avertizează specialiştii ucraineni.

Se face apel la forțele care controlează efectiv șantierul

În ciuda prezenţei militarilor ruşi, personalul ucrainean de la Cernobîl şi-a continuat lucrul la instalaţiile de deşeuri radioactive, deşi schimbul de ture nu a mai fost posibil şi existau temeri privind epuizarea celor rămaşi la post. Duminică, Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică a anunţat că jumătate din schimbul de la Cernobîl a fost înlocuit cu personal nou.

Sunt profund îngrijorat de situația dificilă și stresantă cu care se confruntă personalul de la centrala nucleară de la Cernobîl și de riscurile potențiale pe care aceasta le implică pentru siguranța nucleară, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, într-un comunicat.

Site-ul de la Cernobîl are generatoare diesel de urgență cu suficient combustibil pentru a face rezervă sistemelor critice timp de 48 de ore, a declarat autoritatea națională de reglementare în domeniul nuclear: Inspectoratul de Stat pentru Reglementarea Nucleară al Ucrainei.

Luptele în afara sitului de la Cernobîl au complicat repararea cablului de alimentare, iar pierderea energiei electrice afectează și alte orașe, a spus autoritatea de reglementare, adăugând că nu are comunicare telefonică cu personalul fabricii, informează fortune.com.