Alertă maximă în apropiere de România! Noi atacuri cu drone. Se deschide un nou front de război

Sursa.Twitter

Separatiștii din Transnistria au anunțat patru atacuri cu drone lângă localitatea Varancău, foarte aproape de granița cu Ucraina. Originea explozibililor nu este cunoscută. Transnistria a solicitat independența după ce Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE.

Separatiștii pro-ruși din Transnistria au anunțat atacuri cu drone în apropiere de granița cu Ucraina. „În apropiere de localitatea Voronkovo (Vărăncău) din raionul Rîbniţa, pe locul unui fost aerodrom, au fost detonate patru dispozitive explozive'', a anunțat serviciul de presă al auto proclamatului minister transnistrean de interne pe contul său de Telegram.

Potrivit sursei citate originea dronelor nu este cunoscută și nimeni nu a fost rănit. „În seara de 6 mai, în jurul orei locale 21.40, două dispozitive explozive au fost lansate de o dronă, iar o oră mai târziu, atacul a fost repetat. O echipă de investigație operațională lucrează la fața locului. Experții au adunat rămășitele dispozitivului exploziv'', a mai precizat ministerul.

Potrivit aceleași surse, aceasta ar fi al doilea atac în localitate, după incidentul din 5 mai, când alte două dispozitive explozive au fost lansate de o dronă. Localitatea Vărăncău este la doar cinci kilometri de granița cu Ucraina.

Tensiune maximă în Transnistria

Mai multe explozii care au avut loc în luna aprilie în regiunea Transnistria au creat îngrijorare majoră în zonă. Acestea au vizat clădirile guvernamentale și infrastructura. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a declarat, după ședință, că incidentele din Transnistria au fost provocate din interiorul regiunii separatiste.

Experţii de la Chişinău consideră că incidentele din regiunea transnistreană sunt acţiuni subversive ale Federaţiei Ruse, de natură să creeze pretexte pentru o eventuală invazie în Republica Moldova.

Rusia, dar și liderii separatiști au atribuit atacurile armatei ucrainene. În replică. Kievul a susținut, la rândul său, incidentele sunt o operațiuni "sub steag fals" concepute de Rusia pentru a acuza apoi Ucraina de atacuri.

Un comandant militar rus a declarat recent că unul dintre obiectivele invaziei din Ucraina este crearea unui coridor terestru cu acces în Transnistria, care se învecinează cu orașul ucrainean Odesa. Rusia are aproximativ 1.500 de soldați staționați permanent în Transnistria pentru a monitoriza o vechile depozite de arme și muniții.

Tiraspolul vrea independență

Tiraspolul a cerut recunoașterea independenței Transnistriei în contextul cererii depuse de Republica Moldova de aderare la Uniunea Europeană și s-a declarat nemulțumită că nu a fost consultată și partea transnistreană.

Ministerul de Externe din Tiraspol a invitat Guvernul Republicii Moldova la „un divorț civilizat și stabilirea relațiilor inter-statale”. Tiraspolul a subliniat că tratează cu înțelegere decizia autorităților de la Chișinău, însă, la rândul său, Transnistria nu tinde spre UE.

„Depunerea de către Republica Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între cele două maluri ale Nistrului, fără a ține cont de opinia și în afara cadrului consultărilor cu Tiraspolul, ignorând totalmente discuțiilor pe marginea problemei în formatele de negociere existente, inclusiv în cadrul platformei internaționale, pune capăt procesului de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă.

În contextul noilor circumstanțe, inclusiv cele create de acțiunile conducerii moldovenești, solicităm părții moldovenești să demareze un dialog cu regiunea transnistreană, cu scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal“, se arată într-un comunicat de la Tiraspol.