Deși se spune că noua tulpină provoacă doar simptome „ușoare”, există îngrijorări că s-ar putea răspândi mai rapid și că este rezitentă la vaccinurile existente. Oamenii de știință „investighează, pe lângă cele 75 de cazuri, alte 150”.
Nouă cazuri cu varianta Omicron a coronavirusului au fost confirmate acum în Marea Britanie, dar există temeri că ar putea fi alte sute. Boris Johnson a anunțat reintroducerea unor măsuri de precauție pentru combaterea variantei, inclusiv purtarea măștilor în magazine și în transportul public. Iar secretarul pentru Sănătate Sajid Javid insistă, de asemenea, că purtarea măștii ar putea ajuta la salvarea Crăciunului.
Șase cazuri au fost confirmate şi în Scoția, luni dimineață, pe lângă cele deja detectate în Anglia
Surse citate de The Sun spun că în Whitehall există temeri că ar putea exista deja sute de cazuri de noua tulpină îngrijorătoare în Marea Britanie. Se spune că oamenii de știință examinează 75 de mostre „probabile” ale variantei Omicron și până la 150 de altele „posibile”.
Dr Jenny Harries, directorul executiv al UKHSA, a recunoscut că este „foarte probabil” ca în zilele următoare să fie descoperite alte cazuri. De asemenea, profesorul Anthony Harnden, vicepreședintele JCVI, a fost întrebat la BBC Breakfast despre cele șase cazuri noi descoperite în Scoția.
El a spus: „Cred că este aproape inevitabil să vedem mult mai multe cazuri decât am văzut înainte. Întrebarea cheie este dacă acest virus are un avantaj de transmitere față de varianta Delta. Vaccinurile pot întâmpina greutăți în faţa noii tulpini, dar distanțare, purtarea măștilor de protecție, ventilația... și toate măsurile de genul acesta sunt de asemenea importante, a declarat profesorul.
„Nu înțelegem deloc pe deplin această nouă variantă, a spus Ministrul Sănătății Edward Argar
„Este evidentă o evoluție îngrijorătoare, dar nu cred că este nevoie ca cineva să intre în panică. Are 50 de mutații, aproximativ, dintre care 32 sunt în proteina spike; bitul care leagă cheia de celulele noastre și ne infectează. Deci este îngrijorător, este încă devreme în ceea ce privește înțelegerea modului în care reacționează de fapt în termeni de transmisibilitate. De aceea, să lăsăm oamenii de știință să-și facă treaba”, a mai spus ministrul.
Argar a spus că nu anticipează ca restricțiile privind noul coronavirus să fi şi mai înăsprite înainte de Crăciun, în urma schimbării regulilor din această săptămână, adăugând că: „așteaptă cu nerăbdare un Crăciun petrecut cu familia și prietenii”.
Guvernul a declarat, duminică, la ora 9:00, au mai existat 37.681 de cazuri de Covid-19 confirmate în laborator în Regatul Unit. Alte 51 de persoane au murit în 28 de zile de la testarea pozitivă pentru Covid-19, ceea ce duce la 144.775. Cifre separate publicate de Oficiul pentru Statistică Națională arată că au fost înregistrate 169.000 de decese în Regatul Unit, unde Covid-19 a fost menționat pe certificatul de deces, informează metro.