Inspectorii sanitari au oprit de la comercializare, în București, un lot de 265.000 de ouă, contaminate cu periculoasa bacterie Salmonella enteridis.
Ouăle depistate cu Salmonella au fost depistate într-un centru de ambalare din București, potrivit Antena 3. Din fericire, înainte de a ajunge la comercializare. Ouăle contaminate au fost puse sub sechestru oficial și dirijate pentru distrugere, la o unitate autorizată de neutralizare.
Consumul de produse contaminate produce toxiinfecții alimentare
"Niciun ou nu a ajuns pe rafturile magazinelor, toată cantitatea a mers spre un centru neutralizare", a declarat Mihai Ponea, director general ANSVSA. Oficialul a menționat că instituția pe care o conduce a intensificat controalele în această perioadă. Potrivit acestuia, bacteria Salmonella enteridis, prezentă în ouăle confiscate, este una dintre cele două cele mai periculoase varietăţi ale acestui microorganism.
Microorganismele Salmonella sunt bacterii prezente în tubul digestiv al multor animale si pot contamina o varietate de alimente, între care carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume, fructe. Consumul de produse contaminate cu Salmonella produce toxiinfecții alimentare, care se manifestă prin febră, vărsături, dureri abdominale, diaree.
O firmă din Vaslui, acuzată că a vândut ouă cu salmonella
În vara anului trecut, omul de afaceri Fănel Bobog, patronul firmei Vanbet, cel mai mare producător de ouă din zona Moldovei, a fost înștiințat că în ouăle aparținând Vanbet a fost depistată Salmonella, relata presa locală. Produsele erau deja comercializate în magazinele retailerului alimentar, Penny. Acesta le-a retras de la vânzare și și-a cerut scuze clienților. Firma lui Fănel Bobog a fost implicată și în alte scandaluri. În 2017, a fost acuzată de mai mulți clienți că vopsește ouăle pentru a le modifica data de valabilitate.
Tot în 2020, în luna mai, o cantitate de 21 de tone de carne de pasăre provenită din Polonia a fost reţinută oficial sub sechestru sanitar veterinar, fiind contaminată cu Salmonella, a anunţat ANSVSA. Carnea de pasăre se afla la două societăţi comerciale din judeţele Bihor (o tonă) şi Ilfov (20 tone), toată cantitatea fiind dirijată spre neutralizare.
Citește și Descoperire care revoluționează medicina. Legătura bizară dintre-salmonella și imunitate