ALERTĂ la Seul. Coreea de Nord ameninţă Sudul: ”Putem ajunge la un război la scară largă!”

Regimul comunist de la Phenian exclude orice dialog cu Coreea de Sud şi lansează noi ameninţări. La o lună de la moartea fostului lider nord-coreean, Kim Jong-il, Phenianul a avertizat Seulul să renunţe la orice exerciţiu militar în jurul peninsulei, în caz contrar existând riscul „unui război la scară largă”. În schimb, comuniştii din nord nu s-au simţit deranjaţi de tonele de ajutoare, mai multe camioane din sud fiind lăsate să treacă graniţa şi să aducă alimente pentru copiii nord-coreeni.

Peste 100 de tone de făină, lapte de soia şi medicamente au fost aduse vineri de Korea Peace Foundation, din sud, fiind primul transport de acest gen pe care Seulul îl trimite, după decesul fostului lider comunist, Kim Jong-il, şi venirea la putere a fiului său, Kim Jong-un, a relatat cotidianul “New York Times”.

Guvernul de la Phenian, cu tânărul Kim Jong-un la conducere, s-a concentrat, în ultimele săptămâni, să-şi consolideze succesiunea la putere, şi a jurat că nu va avea niciun fel de discuţie cu regimul preşedintelui sud-coreean, Lee Myung-bak. De altfel, la doar câteva zile de la funeraliile lui Kim Jong-il, Phenianul ameninţa că îl va face pe preşedintele sud-coreean să plătească pentru "păcatele" de la moartea lui Kim Jong-il, când ar fi interzis celor din sud să vină în nord pentru a prezenta condoleanţe.

Riscul unei ciocniri militare

Retorica plină de ameninţări la adresa Seulului a continuat şi în ultimele zile. Phenianul a denunţat exerciţiile militare desfăşurate de  sud-coreeni, joi, în jurul mai multor insule sud-coreene, în apropiere de coasta de sud a Coreii de Nord. Autorităţile de la Seul au decis să îşi intensifice exerciţiile militare şi de apărare din zonă, după ce un atac de artilerie al nordului, din 2010, împotriva unei insule din sud, a ucis patru sud-coreeni. Phenianul şi-a justificat atunci atacul susţinând că a dorit să riposteze faţă de exerciţiul militar condus de Seul.

Phenianul reia acum intimidările. “Tirurile de armă din regiune pot declanşa o ciocnire militară între cele două părţi”, se spune într-un comentariu de pe site-ul guvernamental nord-coreean Uriminzokkiri.com. “Se poate escalada oricând într-un război la scară largă”, continuă avertismentul lansat de Phenian. Analiştii politici şi mai multe organizaţii din Coreea de Sud nu îşi ascund temerile legate de faptul că regimul lui Kim Jong-un ar putea să se folosească de o provocare militară la adresa sudului pentru a-şi demonstra abilităţile de lider puternic. Alte voci susţin însă că tânărul Kim Jong-un nu îşi va asuma un astfel de risc, până nu va fi sigur că deţine puterea absolută. Precedentul torpilei Tensiunile dintre cele două Corei s-au amplificat semnificativ în ultimii ani, după scufundarea, în urmă cu doi ani, a unei nave sud-coreene, incident în care 46 de militari au murit. O anchetă internaţională a stabilit că nava a fost lovită de o torpilă nord-coreeană, însă Phenianul a negat orice implicare.

Coreea de Sud a decis să nu mai ofere ajutoare umanitare în cantităţi mari celor din nord, până când Phenianul nu va face progrese în renunţarea la programul său nuclear. Cu toate acestea, autorităţile de la Seul au permis organizaţiilor civice să transporte, în cantităţi mai mici, ajutoare copiilor nord-coreeni. Ziarul New York Times relata în urmă cu doi ani că autorităţile nord-coreene i-ar fi prezentat unui cercetător american, aflat în vizită la Phenian, o centrală nucleară construită în secret, destinată activităţilor de îmbogăţire a uraniului.