Alertă la nivel mondial. Toate viitoarele mămici trebuie să știe asta

Alertă la nivel mondial. Toate viitoarele mămici trebuie să știe asta

Un studiu recent scoate la iveală faptul că există o corelație între anxietatea mamei în sarcină și modul în care creierul copilului reacționează la tristețe când aude o vorbire tristă.

Oamenii de știință de la Universitatea Aalto și Universitatea din Turku din Finlanda au arătat că mamele cu scoruri de anxietate ridicate la 24 de săptămâni de sarcină au dat naștere bebelușilor cu răspunsuri cerebrale reduse la tonul trist al vorbirii.

„Zonele creierului bebelușului care gestionează emoția și vorbirea au fost mai puțin active atunci când ascultau o voce tristă, dacă mamele bebelușului au raportat o anxietate ridicată în perioada sarcinii. Deși putem observa o schimbare a răspunsului cerebral, nu putem spune sigur cum cum modificările pe care le-am observat afectează copilul în timp”, a declarat dr. Ilkka Nissilä, de la Universitatea Aalto, care este unul dintre autorii studiul, citat de sciencedaily.com.

Anxietatea asociată cu sarcina se referă la îngrijorările care privesc în special sarcina, precum îngrijorările legate de schimbările de aspect, de muncă și de naștere, de sănătatea copilului în curs de dezvoltare și de viitorul părinților.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până în prezent, studiul a examinat datele a 19 perechi mamă-bebeluș din Finlanda.

Scanarea creierului a fost făcută cu o tehnică numită tomografie optică difuză sau DOT, care folosește un set de surse de lumină și detectoare atașate pe o parte a capului bebelușului pentru a măsura modificările fluxului sanguin în creier.

De asemenea echipamentul DOT a ajutat cercetătorii să poată capta cu ușurință sunetele vorbirii concomitent cu scanarea creierului bebelușilor, scrie 360medical.