Alertă la nivel mondial. Experții sunt îngroziți de evenimentul de la Polul Sud

Alertă la nivel mondial. Experții sunt îngroziți de evenimentul de la Polul Sud

Un aisberg de dimensiunea oraşului Sydney s-a desprins dintr-o calotă glaciară din estul Antarcticii, însă nu din cauza schimbărilor climatice, a anunţat marţi Australian Antarctic Divisions (AAD), relatează dpa.

Experții susțin că acesta este cel mai mare bloc de gheață care s-a rupt de calota de la Polul Sud.

Aisbergul, cu o suprafaţă de 1.636 de kilometri pătraţi, s-a desprins pe 26 septembrie din calota glaciară Amery, a treia ca mărime din Antarctica, aflată între staţiile de cercetare Davis şi Mawson din Australia.

Denumit D28, aisbergul s-a desprins din partea frontală a calotei glaciare, pe care oamenii de ştiinţă o monitorizau de la începutul anilor 2000, potrivit AAD, o agenţie guvernamentală australiană. Desprinderea unui gheţar de mari dimensiuni fusese anticipată pentru perioada 2010-2015.

„Nu credem că acest eveniment este legat de schimbările climatice”, a declarat Helen Amanda Fricker, profesor la Institutul de Oceanografie Scripps din Statele Unite. „Este o parte a ciclului normal al calotei glaciare, unde astfel de desprinderi importante au loc la fiecare 60-70 de ani”, a mai spus ea.

Ultima mare deprindere din calota glaciară Amery, un gheţar plutitor de 60.000 de kilometri pătraţi, a avut loc în 1963-1964.

„Ştiam că se va întâmpla până la urmă, însă nu s-a întâmplat exact acolo unde ne aşteptam”, a afirmat Fricker.

La rândul său, Ben Galton-Fenzi, un glaciolog din cadrul AAD, a declarat că această desprindere nu va afecta direct nivelul mării, scrie BBC.

Ne puteți urmări și pe Google News