Lingouri de aur în valoare de cel puțin 50 de milioane de dolari au fost introduse pe piață pentru a spăla aurul de contrabandă sau obținut în mod ilegal.
Potrivit autorităţilor elveţiene, aceste falsuri sunt greu de detectat, fiind astfel ideale pentru traficanții de droguri.
Patru producători de aur din Elveţia susţin că longourile de aur au fost imprimate cu logo-urile rafinăriilor elvețiene, dar care nu au fost produse de acestea.
Acestea au fost găsite și în seifurile JPMorgan Chase, una dintre marile bănci din centrul pieței de aur.
Patru dintre aceste surse au declarat că au fost găsite cel puțin o mie de lingouri cu o dimensiune standard, care au o greutate de un kilogram.
Dar falsurile sunt sofisticate, așa că s-ar putea ca alte mii să nu fi fost încă detectate, spun reprezentanții celei mai mari companii de rafinare a aurului din Elveția.
Aurul este real și are o puritate mare și doar marcajele sunt falsificate.
Lingourile cu marcă falsă sunt o modalitate relativ nouă de a evita măsurile luate la nivel mondial de a bloca mineralele ce provin din zonele de conflict și de a preveni spălarea banilor.
Astfel de falsuri reprezintă o problemă pentru rafinăriile internaționale, finanțatori și autoritățile de reglementare, care încearcă să elimine comerțul ilicit cu lingouri.
Începând cu mijlocul anilor 2000, preţul aurului a crescut semnificativ ceea ce a dus la un avânt al mineritului neoficial și ilegal.
Fără ștampila unei rafinării prestigioase, acest aur ar intra în rețelele subterane de trafic sau ar fi vândut la un preț redus.
Însă, piratând mărcile rafinăriilor elvețiene sau ale altor mari traderi, metalul care a fost extras în locuri care altfel nu ar fi legale sau acceptabile pentru Occident, precum anumite părți din Africa, Venezuela sau Coreea de Nord, poate fi introdus pe piață, iar banii obținuți să fie direcționați spre rețele criminale sau regimuri care se află sub sancțiuni internaționale.
Deocamdată, nu au fost descoperite sursele care fabrică aceste lingouri false, dar reprezentanții industriei afirmă că acestea ar proveni din, cel mai mare producător și importator, și au intrat pe piață prin intermediul dealerilor din Hong Kong, Japonia și Thailanda, potrivit timpul.md