Crește numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 în județul Constanța, cele mai multe fiind înregistrate, în ultimele 24 de ore, la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă și la Administrația Bazinală a Apelor Dobrogea Litoral.
E anchetă epidemiologică la Centrala Nucleară de la Cernavodă în urma confirmării a 14 cazuri de angajați care au primit rezultat pozitiv la testul SARS-Cov-2, potrivit Direcției de Sănătate Publică din Constanța. Persoanele pozitivate nu lucrează în incinta reactoarelor ci la birourile Centralei, fac parte din personalul TESA. Cei mai mulți sunt asimptomatici, iar cei care au prezentat simptome sunt internați la Spitalul Municipal Medgidia, unitatea suport COVID-19. Contacții acestora au fost izolați la domiciliu.
La jumătatea lunii martie, când s-a instaurat starea de urgență, având în vedere că în județul Constanța fuseseră deja consemnate cazuri de infectare cu noul coronavirus, angajații celor două reactoare au intrat în izolare, direct la locul de muncă, fiind cazați în campusul din incinta Centralei Nucleare.
Era vorba de aproape 500 de oameni care, în serii, au avut parte de toate condițiile necesare activității, odihnei și hranei pe toată perioada aplicării regulilor de izolare. Împreună cu ei, au fost izolați și 100 de jandarmi pentru paza Centralei Nucleare Cernavodă. După intrarea în starea de alertă, s-a renunțat la măsurile de izolare.
Alertă de coronavirus și la Administrația Bazinală a Apelor Dobrogea Litoral
E alertă și la Administrația Bazinală a Apelor Dobrogea Litoral (ABADL) unde, sâmbătă dimineață, fuseseră deja confirmați pozitiv nouă angajați de la Compartimentul Financiar Contabil, respectiv Implementare Proiecte Europene și unul de la Secția de Gospodărire a Apelor Tulcea. DSP efectuează, la această oră, testarea altor angajați ai ABADL. Potrivit conducerii instituției, cel mai probabil infecția a fost transmisă de contacți din afara unității.
De la începutul pandemiei în ABADL, care are 220 de angajați, s-au efectuat, periodic, acțiuni de dezinfecție, clădirea din centrul Constanței având cinci etaje. Vineri, imediat după confirmarea noilor cazuri, s-a făcut o nouă dezinfecție, iar directorul ABADL, Bogdan Bola, a solicitat Administrației Naționale Apele Române să aprobe ca o treime dintre angajați să lucreze de acasă.
De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, în județului Constanța au fost confirmate 2.637 de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Din rândul persoanelor pozitivitate au decedat 60 de pacienți.