Iranul este din nou în centrul atenției inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, AIEA.
Inspectorii AIEA au observat o creștere „semnificativă” a stocului de uraniu îmbogățit deținut de Iran. În plus, autoritățile iraniene le-au refuzat accesul la două situri pe care doreau să le verifice.
Aceste noi evoluții au dezbateri tensionate în Consiliul guvernatorilor agenției ONU, care se întâlnește săptămânal la Viena.
Iranul a depășit limitele fixate de acordul din 2015 între republica islamică și marile puteri nucleare (JCPOA).
Teheranul a lansat procesul de îmbogățire a uraniului în centrifugile sale avansate instalate recent, a reluat procesul de îmbogățire în uzina subterană Fordo și a depășit rata de îmbogățire autorizată, stabilită la 3,67%.
Republica islamică răspunde astfel Statelor Unite, care s-au retras unilateral în 2018 din acest acord istoric vizând împiedicarea Iranului de a obține arme atomice.
Ca urmare a acestei intensificări a programului nuclear iranian, stocul iranian de uraniu slab îmbogățit, de 1.020,9 kilograme, este acum de cinci ori peste pragul autorizat, potrivit raportului AIEA din 3 martie.
Cu toate acestea, în timp ce Teheran a anunțat, la 5 ianuarie, sfârșitul tuturor restricțiilor privind programul său nuclear și, în special, ridicarea limitărilor la numărul de centrifuge, nu a fost observată nicio schimbare semnificativă a instalațiilor sale de la această dată, potrivit acestui raport.
Luna trecută, Iranul le-a refuzat inspectorilor AIEA accesul în două locații care nu au însă legătură cu activitățile actuale ale Iranului ci, potrivit unor surse diplomatice, cu proiectele nucleare ale țării din anii 2000, scrie AFP.