Ministerul Apărării din Taiwan a declarat duminică că a detectat 35 de avioane militare chineze, inclusiv avioane de luptă şi bombardiere, zburând către sudul insulei pentru a participa la exerciţii în Pacific, a doua zi consecutiv când sunt raportate astfel de activităţi, relatează Reuters.
China, care consideră Taiwanul guvernat democratic ca fiind parte a teritoriului său, în pofida obiecţiilor puternice ale guvernului de la Taipei, îşi trimite cu regularitate forţele armate pe cerul şi apele din apropierea insulei, încercând să-şi impună pretenţiile de suveranitate.
37 de avioane militare chineze, detectate
Ministerul chinez al Apărării nu a răspuns imediat unei solicitări de declaraţii cu privire la aceste activităţi militare, raportate cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din SUA.
Statele Unite sunt obligate prin lege să ofere Taiwanului mijloacele de a se apăra, iar vânzările sale de arme către Taipei, inclusiv un sistem de rachete de 2 miliarde de dolari anunţat luna trecută, provoacă furia Beijingului.
Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că duminică, începând de la ora 09:00 (01:00 GMT), a detectat 37 de avioane militare chineze, inclusiv avioane de luptă J-16, bombardiere H-6 cu capacitate nucleară şi drone.
Dintre acestea, 35 de avioane au zburat către sud-vestul, sudul şi sud-estul Taiwanului în Pacificul de Vest pentru a lua parte la exerciţii militare, a spus ministerul, adăugând că şi-a trimis propriile forţe pentru a monitoriza situaţia.
Ministerul a anunţat sâmbătă că Beijingul a efectuat o altă "patrulă comună de pregătire pentru luptă" cu nave şi avioane de război în apropierea Taiwanului.
Portavionul care a speriat întreaga lume
China pare să fi construit un portavion nou și neobișnuit. Experții spun aceasta ar putea spori și mai mult puterea maritimă a Beijingului, aflată în expansiune rapidă.
Portavionul de 80 000 de tone eclipsează cele două portavioane active ale PLAN, Shandong de 66 000 de tone și Liaoning de 60 000 de tone, plasându-l în liga superportavioanelor. Doar Marina Statelor Unite operează portavioane mai mari decât Fujian.
China a înregistrat, de asemenea, progrese rapide în construcția celei mai mari nave amfibii de asalt din lume, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.
Denumită Type 076, puntea sa de zbor se întinde pe aproximativ 260 de metri pe 52 de metri, adică peste 13 500 de metri pătrați - aproape suprafața a trei terenuri de fotbal din SUA.