Cosmonauții ruși au descoperit noi fisuri într-un segment al Stației Spațiale Internaționale care s-ar putea lărgi, a declarat luni un înalt oficial spațial. Este cea mai recentă problemă depistată, dintr-un lung șir de eșecuri.
„Au fost găsite fisuri superficiale în unele locuri pe modulul Zarya”, a declarat pentru agenția de știri RIA Vladimir Solovyov, inginer șef al corporației rachete și spațiale Energia. „Acest lucru este rău și sugerează că fisurile vor începe să se răspândească în timp."
Nu s-a precizat însă dacă fisurile au cauzat scurgeri de aer, transmite Reuters.
O mare parte din echipamentele Stației Spațiale Internaționale încep să îmbătrânească
Oficialul spațial a spus anterior că o mare parte din echipamentele Stației Spațiale Internaționale încep să îmbătrânească și a avertizat că ar putea exista o „avalanșă” de echipamente sparte după 2025.
Stația spațială a suferit mai multe incidente recente. Oficialii ruși au declarat luna trecută că o eroare a software-ului și o posibilă scădere a atenției umane sunt de vină pentru faptul că a aruncat ISS de sub control.
Propulsoarele cu jet pe modulul de cercetare rus Nauka au reaprins din greșeală la câteva ore după ce a andocat, provocând ca întregul avanpost orbital să iasă din poziția sa normală de zbor, cu șapte membri ai echipajului la bord.
Roscosmos, agenția spațială rusă, a raportat, de asemenea, luna trecută, o scădere a presiunii în modulul de servicii Zvezda, care oferă locuințe membrilor echipajului de pe ISS, care a fost cauzată de o scurgere de aer.
Într-un articol al agenției de presă de stat TASS, un membru anonim „de rang înalt” al agenției spațiale rusești Roscosmos a acuzat-o pe astronauta americană Serena Auñon-Chancellor că a găurit în mod deliberat vehiculul Soyuz MS-09 al ISS. Existența unei găuri în capsula Soyuz, cu un diametru de 2 milimetri, a fost raportată pentru prima dată în august 2018, când controlorii misiunii au observat o reducere a presiunii într-unul dintre module. Scurgerea de oxigen a fost rapid reparată, însă cauza apariției găurii a rămas un mister. SUA a sugerat că gaura a fost făcută încă de când vehiculul se afla pe Pământ.
Agenția spațială rusă, Roscosmos, a declarat că va rămâne parte a ISS până în 2024 și că este deschisă extinderii participării sale dincolo de atunci.