Alertă în România. Pericol dacă ieșiți din casă. Se întâmplă astăzi

Alertă în România. Pericol dacă ieșiți din casă. Se întâmplă astăzi

Un val de praf saharian va ajunge marți, 27 iulie, în România. Autoritățile sunt pregătite pentru suplimentarea personalului medical din cadrul Serviciului de Ambulanță. Românii cu boli respiratorii pot fi afectați de fenomenul în cauză.

Alertă în România. Autoritățile sunt pregătite să suplimenteze personalul medical, în contextul în care un val de praf saharian ajunge, marți, 27 iulie, deasupra României. Particulele de praf pot afecta persoanele care prezintă afecțiuni respiratorii, avertizează cadrele medicale. Aerisirea locuințelor trebuie să aibă loc doar la momente ale zilei când circulația rutieră este redusă.

Val de praf saharian deasupra României

Un val de praf saharian ajunge, marți, deasupra României, iar cadrele medicale avertizează că particulele de praf pot genera probleme persoanelor cu afecțiuni respiratorii. Autoritățile nu au luat măsuri speciale pentru a proteja populația în acest sens, însă Serviciul de Ambulanță este pregătit să-și suplimenteze personalul, în cazul în care va fi nevoie.

"Studiile au arătat că în acești nori de praf saharian care ajung și spre zona Europei în cantități de aproximativ 80-120 de tone anual, uneori au fost descoperite bacterii, ciuperci respectiv agenţi patogeni care pot fi uneori nocivi pentru oameni și pentru animale pentru că afectează aparatul respirator, sistemul nervos și produc alte afecțiuni", a declarat Silviu Gurlui, profesor la facultatea de fizică din Iaşi.

Cât de periculos este praful saharian. Riscurile la care sunt expuși românii

Beatrice Mahler, director la Institutul " Marius Nasta", a explicat cât de periculos este fenomenul care se abate asupra României și la ce riscuri sunt expuși românii în contextul de față.

"Orice creștere a încărcăturii de aer poluat pe care îl respirăm produce leziuni și poate declanșa o inflamație la nivelul căilor aeriene inflamație peste care se poate cantona foarte ușor orice tip de infecție, orice agent patogen", a declarat Beatrice Mahler.

"Dacă vorbim de infecția SARS-COV-2 despre care știm că o putem lua din comunitate, nu este vorba doar de praf saharian, dar aceasta a fost ultima amenințare, este vorba de orice poluant care presupune particule de materie sub 10 microni, particule care ajung în căile aeriene profunde și care pot declanșa reacții de la acutizări ale bolilor cronice până la declanșarea unor afecțiuni respiratorii.

Aerisirea locuințelor, doar la ore când circulația este redusă

Este foarte important ca în momentul în care aerisim locuințele noastre să facem acest lucru într-un moment în care circulația pe străzi să nu fie foarte intensă, pentru că acest rulaj ar cauciucurilor pe asfalt poate să creeze în sine o cantitate majoră de particule poluante.

Aerisirea trebuie să facă la ore la care circulația este cât mai redusă și dacă acest lucru nu este posibil, utilizarea aparatelor cu filtre tratate, a aparatelor de filtrare a aerului este recomandată în această perioadă", a explicat medicul Beatrice Mahler la Antena3.

Ne puteți urmări și pe Google News