Ghid pentru pacienții cu probleme respiratorii. Cum trebuie să se protejeze de coronavirus

Ghid pentru pacienții cu probleme respiratorii. Cum trebuie să se protejeze de coronavirus

Pacienții care suferă de boli respiratorii se confruntă cu probleme mai mari și sunt mai vulnerabile la contaminarea cu noul coronavirus, astfel că trebuie să se protejeze mai mult decât ceilalți. Drept urmare, mai multe asociații ale pacienților au pregătit un set de recomandări și informații utile pentru persoanele care suferă de boli respiratorii. Acestea sunt disponibile în format pdf, într-un ghid postat pe site-ul copac.ro.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Asociaţia Iniţiativa Pacientul 2.0., a elaborate un document cu recomandări şi informaţii utile destinate persoanelor care trăiesc cu boli respiratorii. Acestea sunt disponibile pe site-ul copac.ro, într-un ghid în format pdf.

Potrivit unui comunicat de presă, documentul abordează mai multe aspecte, între care impactul COVID-19 asupra persoanelor care trăiesc cu boli respiratorii, accesul la tratament pe timp de pandemie pentru persoanele cu afecţiuni respiratorii, recomandările Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, întrebările pacienţilor şi răspunsurile specialiştilor.

„Traversăm o perioadă mai dificilă, dar este important să nu ne panicăm, să fim informaţi corect, să ţinem legătura cu medicul, să nu renunţăm la tratament şi să ne împăcăm cu boala”, a declarat preşedintele COPAC, Radu Gănescu.

Potrivit documentului disponibil, pacienţii cu maladii respiratorii cronice trebuie să respecte cu stricteţe măsurile recomandate populaţiei pentru limitares răspândirii virusului. În plus, pentru ei sunt recomandate și alte măsuri ce trebuie respectate.

Mai mult decât ceilalți, ei trebuie să-și limiteze contactele sociale și să mențină distanță față de ceialți. Pentru ei este obligatorie purtarea măștilor de protecţie în afara casei, care să acopere gura și nasul, spălarea frecventă a mâinilor, evitarea atingerii feţei cu mâinile neigienizate; dezinfecţia suprafeţelor expuse sau utilizate de mai multe persoane; evitarea prezentării la unităţile medicale, în afara urgenţelor.

Conform ghidului, aceste persoane trebuie să evite contactul cu suspecții de infecții respiratorii acute și să reducă deplasările și timpul petrecut în afara casei. Li se mai recomandă să nu împartă cu alții prosoapele, vesela sau hainele.

Persoanelor cu probleme respiratorii trebuie să nu ia alte medicamente decât cele prescrise de medic și, mai mult, trebuie să se asigure că au suficientă medicaţie (3 luni) pentru a nu exista întreruperi în tratament.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News