Autoritătea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a emis o alertă privind un aliment cumpărat de români.
Este vorba despre o celebră pastă de pește care se găsește în magazinele Penny. Potrivit informațiilor publice publicate de site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în crema de păstrăv produsă de Doripesco SRL a fost găsită o bacterie periculoasă.
Analizele de laborator au dus la evidenţierea prezenţei bacteriei Listeria monocytogenes, potrivit unei informări publicate miercuri pe site-ul (ANSVSA).
„Pentru protejarea sănătăţii consumatorilor, REWE România retrage de la comercializare şi recheamă produsul Hanul Boieresc Cremă de păstrav condimentată 150g, lot 10112021, data de expirare 10.12.2021 şi recomandă persoanelor care au achiziţionat produsul din lotul menţionat mai sus să nu îl consume, ci să îl distrugă sau să îl aducă înapoi în orice magazin Penny. Contravaloarea va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, se menţionează în anunţ.
Bacteria care poate duce la infecții
Cei de la Penny avertizează că această bacterie poate provoca listerioza, infecţie care poate avea consecinţe nedorite asupra sănătăţii în special a femeilor gravide, copiilor mici, persoanelor în vârstă sau cele cu un sistem imunitar scăzut.
Persoanele care au consumat acest lot de produs şi care prezintă febră, dureri musculare, diaree sunt rugate să consulte medicul şi să raporteze acest consum.
Medicii atrag atenția că această bacterie se manifestă în diferite moduri, simptomele cele mai întâlnite fiind diaree, febra, dureri musculare, dureri articulare, cefalee, gat rigid, dureri de spate, frisoane si sensibilitate la lumina puternică sau dureri in gat cu febra si glande umflate.
Bacteria se poate depista în urma unor teste de sânge.
Cum poate fi afectată sarcina
Riscul cel mai mare poate fi la femeile însărcinate deoarece exista posibilitatea ca acestea să sufere un avort spontan. De asemenea, medicii mai vorbesc despre moartea fetală intrauterine de infecții urianre și aștere prematură. Listerioza nu a fost dovedită a fi implicată în apariția defectelor congenitale.
Ecografic se poate evalua fătul pentru a se verifica apariția modificărilor ce apar la unii copii infectați cu Listeria, modificări ce constau într-o inimă mai mare, intestin gros mai îngroșat sau îngroșarea peretelui stomacului.