Combinația dintre variantele Delta și Omicron, care poate rezulta de la o persoană care le contactează pe ambele în același timp, ar putea crea o tulpină nouă, mai periculoasă, a avertizat Paul Burton, directorul medical al Moderna.
Paul Burton, Moderna, le-a spus celor din Comitetul pentru Știință și Tehnologie că este „cu siguranță” posibil ca virusul să-şi schimbe genele și să declanșeze o variantă și mai periculoasă.
Medicul mai spune că infectarea simultană cu cele două variante „ oferă cu siguranță o oportunitate ca cei doi viruși să se recombine”, ceea ce înseamnă ar putea duce la infectarea aceleiași celule și la schimbarea genelor.
Pericolul cel mai mare este că cele două variante circulă împreună
Întrebat dacă combinația celor două tulpini ar putea duce la simptome Covid-19 mai grave decât de obicei, Burton a spus „cu siguranță ar putea”. El a adăugat că în situația actuală, cu Omicron răspândindu-se atât de rapid și având în vedere numărul mare de infecții cu Delta, „este foarte important să ne gândim la varianta asta”.
Burton nu a fost singurul om de știință care a dat un avertisment cu privire la potențiala combinație Delta-Omicron. Miercuri, Aleksandr Semyonov, șeful filialei centrului rus de cercetare în virusologie Vector din orașul Ekaterinburg, a declarat că există posibilitatea ca o persoană să prindă două tulpini de virus în același timp.
Însă, este un „ fenomen destul de rar ”, a declarat Semyonov pentru agenția de presă RIA Novosti. „Diferitele mutații ale virusului afectează diferite organele”, a adăugat el.
A exista un singur caz până acum cu un pacient care a avut în același timp variantele Alfa și Beta
Nu se știe despre niciun focar major care să fi rezultat prin recombinare până acum în pandemie. Într-un caz raportat pe scară largă, o femeie de 90 de ani nevaccinată din Belgia a murit în martie, după ce s-a infectat simultan variantele Alfa și Beta.
Oamenii de știință din California au spus că au identificat o altă variantă de recombinare la începutul lunii februarie, cu tulpina Kent în fuzionare cu B.1.429. Această nouă tulpină a dus, de asemenea, la foarte puține cazuri și a dispărut rapid.
În cele mai multe cazuri, aceste modificări sunt inofensive, dar ocazional pot declanșa un avantaj, cum ar fi faptul că sunt mai transmisibile sau mai capabile să evite vaccinurile.
Se crede că varianta Omicron a apărut dintr-o infecție persistentă la o persoană imunocompromisă. Acest lucru a permis virusului să se mute de mai multe ori pentru a se antrena să fie mai bun la infectarea oamenilor și pentru a evita imunitatea obținută după vaccinare, relatează Daily Mail.