Alertă în lumea medicală. Două siropuri de tuse au provocat moartea a 20 de copii
- Simona Suciu
- 13 ianuarie 2023, 23:04
Organizația Mondială a Sănătății avertizează că două siropuri de tuse au fost contaminate cu substanțe extrem de periculoase. 20 de copii au murit până acum. Producția acestor medicamente a fost oprită.
Două siropuri de tuse fabricate în India au provocat moartea a 20 de copii în Uzbekistan. Medicamentele au fost contaminate cu două substanțe extrem de periculoase, care a pot fi fatale atunci când sunt ingerate. Ministerul Sănătății din India a anunțat că a fost oprită producția acestor siropuri și că a început o anchetă în acest caz.
Organizația Mondială a Sănătății a emis un avertisment cu privire la siropurile de tuse Doc-1 Max, produse în India. „Dietilenglicol şi etilenglicolul sunt substanțe toxice pentru oameni şi, dacă sunt ingerate, pot fi fatale. Aceste două produse pot avea autorizaţii de comercializare în alte ţări din regiune.
De asemenea, este posibil ca acestea să fi fost distribuite, prin intermediul pieţelor informale, în alte ţări sau regiuni. Siropurile sunt periculoase, iar consumul lor, în special de către copii, poate duce la afecţiuni grave sau chiar la deces“, a transmis Organizația Mondială a Sănătății.
Multe probleme
Siropurile sunt produse de firma Marion Biotech, care nu a oferit niciun fel de explicații cu privire la contaminarea medicamentelor. Compania este al doilea producător indian de medicamente investigat de autorităţile de reglementare.
Anul trecut în octombrie, Maiden Pharmaceuticals a fost acuzată că a produs mai multe remedii pentru tuse şi răceală, considerate responsabile de moartea a cel puţin 66 de copii în Gambia. Victimele, majoritatea cu vârste cuprinse între cinci luni şi patru ani, au murit de insuficienţă renală acută, potrivit Agerpres.
Mai mult rău decât bine
Medicii spun că siropurile de tuse sunt printre cele mai vândute produse în sezonul rece. Există însă situații în care tusea nu trebuie oprită, deoarece este mecanism de apărare al organismului.
„Este sezon de viroze respiratorii la copil și nu numai. Și, din acest motiv, o mulțime de prescripții inutile sau chiar periculoase de medicamente antitusive. Acestea inhibă reflexul de tuse și reprezintă doar o parte dintre medicamentele prescrise în cazul unui pacient care tușeste. Pacienții ce tușesc pot primi medicamente personalizate, destinate controlului cauzelor ce produc tusea sau mecanismelor ce facilitează sau agravează tusea. Acestea au mecanisme de acțiune foarte diferite.
Doctoriile ce opresc reflexul de tuse în cazul copiilor cu tuse umedă/productivă au același efect ca oprirea ștergătoarelor atunci când șofăm pe ploaie. O astfel de acțiune poate produce accidente“, a scris medicul pediatru Mihai Craiu pe Facebook.