Alertă în Italia după ce vulcanul Etna a erupt. A aruncat cenuşă în aer până la 4.000 metri. Video

italia, explozia, eruptie, etna, vulcanul etna, cenusa, fum

Autorităţile din Italia sunt din nou în stare de alertă după ce vulcanul Etna a erupt încă o dată marţi şi a ejectat în aer o coloană de fum şi cenuşă până la altitudinea de 4.000 de metri.

Alertă în Italia după explozia care a ejectat cenuşă în aer până la 4.000 metri. Despre activitatea vulcanului din provincia italiană Sicilia a oferit mai multe informaţii Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV).

Astfel, vârful acestui vulcan cu înălţimea de 3.300 de metri era deja activ în primele ore ale dimineţii de marţi. În acel interval,  jeturile de lavă s-au ridicat la câţiva metri.

După aceea, INGV a înregistrat o activitate suplimentară a vulcanului Etna, care în cele din urmă a ejectat în aer o coloană de fum şi de cenuşă până la altitudinea de 4.000 de metri.

Sursa citată a completat că vulcanul Stromboli, aflată la nord-est de Sicilia, a erupt weekendul trecut. Scurgerile de lavă au ajuns în unele locuri până în regiunile de coastă ale insulei Stromboli.

Din fericire, pentru moment nu au fost raportate pagube materiale majore şi nici persoane rănite în urma erupţiilor vulcanilor. În acest context, amintim că în urmă cu 6 zile, vulcanul Etna a erupt în aceeaşi zi cu vulcanul Stromboli.

Captură foto cu ultima erupţie a vulcanului Etna

Alertă în Italia după explozia care a ejectat cenuşă în aer până la 4.000 metri

În urma activităţii intense a celor doi vulcani, a fost raportată expulzarea unor nori mari de cenuşă şi pietre. „Etna a fost primul vulcan care s-a activat, cu o explozie urmată de scurgeri de lavă pe versantul de sud-est”, arată Agerpres.

Ulterior, vulcanul Stromboli a început să erupă în cursul după-amiezii. „Activitatea explozivă în zona craterului de nord s-a produs la ora locală 14:51 (12:51 GMT), cu un flux piroclastic care a a ajuns pe linia de coastă şi se îndreaptă spre mare pe o distanţă de peste un kilometru”, s-a transmis atunci într-un comunicat de presă.

Erupţia a generat un nor de cenuşă de 1,5 sau 2 kilometri deasupra nivelului mării. Activitatea intensă a vulcanului Stromboli a fost monitorizată în ultimele zile de INGV şi de Protecţia Civilă.

La aceste măsuri s-a ajuns pentru a garanta securitatea celor aproape 500 de persoane care locuiesc pe această insulă din nordul Siciliei.

Drum spre craterul vulcanului de pe Muntele Etna. Fotografie realizată la 18 octombrie 2008.