Ministrul de externe Lapid solicită o „hotărâre” de a opri programul nuclear al Iranului, în timp ce purtătorul de cuvânt al ministerului declară că șeful justiției va fi „cel mai extremist președinte până în prezent”.

Se apreciază că Israelul trebuie să pregătească încă o dată planurile de atac a instalațiilor nucleare ale Republicii Islamice, a informat sâmbătă televiziunea israeliană.

Canalul 12 a declarat că Raisi susține o revenire la acordul din 2015 care limitează programul nuclear al Iranului în schimbul ameliorării sancțiunilor, iar evaluarea în Israel este că un acord cu SUA pentru restabilirea acordului nu va fi semnat până în august, când va prelua funcția. Între timp, însă, se așteaptă ca Iranul să își acumuleze stocul de uraniu îmbogățit.

„Nu va fi altă alegere, acum, decât să ne întoarcem și să pregătim planuri de atac pentru programul nuclear al Iranului. Acest lucru va necesita bugete și realocarea resurselor „, a declarat o sursă israeliană anonimă.

Măcelarul din Teheran, este un extremist responsabil de moartea a mii de iranieni

Ministrul de externe al Israelului, Yair Lapid, a scris pe Twitter sâmbătă seară: „Noul președinte al Iranului, cunoscut sub numele de Măcelarul din Teheran, este un extremist responsabil de moartea a mii de iranieni. El este dedicat ambițiilor nucleare ale regimului și campaniei sale de teroare globală ”.

Lapid a argumentat că „alegerea sa ar trebui să determine determinarea reînnoită de a opri imediat programul nuclear al Iranului și de a pune capăt ambițiilor sale distructive regionale”.

Și purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lior Haiat, a scris pe Twitter că Raisi va fi „cel mai extremist președinte până în prezent.

„O figură extremistă, angajată în programul nuclear militar al Iranului care avansează rapid, alegerile sale clarifică adevăratele intenții maligne ale Iranului și ar trebui să provoace îngrijorări grave în rândul comunității internaționale”.

Joi, ministrul apărării, Benny Gantz, a declarat că Israelul și Statele Unite lucrează pentru a spori monitorizarea programului nuclear de la Teheran, în timp ce avertizează că „toate opțiunile sunt pe masă” cu privire la pregătirea Ierusalimului de a efectua o grevă militară pentru a împiedica Iranul să obțină un arme nucleare.

Între timp, șeful Statului Major al IDF, Aviv Kohavi, urma să conducă o delegație înaltă de ofițeri militari israelieni de vârf la Washington duminică devreme pentru a se întâlni cu oficialii americani despre programul nuclear al Iranului și despre eforturile sale expansioniste în regiune, au declarat Forțele de Apărare din Israel.

„Șeful de cabinet va discuta cu omologii săi provocările comune de securitate comune, inclusiv aspecte care se referă la amenințarea nucleară iraniană, eforturile Iranului de a se consolida militar în Orientul Mijlociu, eforturile de rearmare ale Hezbollah, consecințele amenințării rachetelor ghidate cu precizie și acumularea forței comune ”, a spus armata, scrie timesofisrael.com.