Angajaţi din sectorul public german au declanțat, marți greve de avertisment. Creșterea salariilor este prima revendicare a acestora.
„Aplauzele nu sunt suficiente. Vrem să fim plătiţi mai bine”, a lansat reprezentantul sindical Volker Hoppmann, înconjurat de angajații medicali care s-au strâns în faţa spitalului din Guetersloh, în landul Renania de Nord-Westfalia.
Mai multe acțiuni de protest sunt programate marți în landurile Bavaria, Baden-Wuerttemberg, Renania-Palatinat, Saxonia Inferioară şi Schleswig-Holstein.
În cursul săptămânii, alte greve sunt programate și în alte landuri. În Germania (ca și în numeroase alte țări) oamenii au susținut personalul medical care s-a aflat în prima linie în lupta împotriva pandemiei de noul coronavirus.
Puternicul sindicat Verdi acționează în forță și urmărește să facă presiuni asupra autorităţilor federale şi locale în sprijinul acordării unei majorări salariale, scrie Agerpres.
Este vorba de o creștere de 4,8% pentru circa 2 milioane de angajaţi, cu o creştere minimă de 150 de euro pe lună.
O a doua rundă de discuţii s-a încheiat în weekend la Potsdam fără un acord, runda următoare fiind prevăzută la 22-23 octombrie.
Sindicatele solicită, de asemenea, ca orele de lucru în Germania de Est să fie reduse cu o oră pentru a se potrivi cu cele din Vest.
Majoritatea cetățenilor germani au dat dovadă de înțelegere. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Forsa în numele radiodifuzorilor germani RTL și n-tv, 63% dintre cei chestionați susțin grevele - inclusiv cele care probabil îl afectează. Un total de 32% au declarat că nu sunt în favoarea grevelor.
Ulrich Mädge, care negociază pentru asociația de angajatori din serviciile publice VKA, a subliniat cât de dificilă a fost situația financiară a multor municipalități în timpul crizei coronavirusului.
„Oferim locuri de muncă sigure, protecție împotriva concedierilor ilegale; cu siguranță asta merită foarte mult chiar acum”, a spus el, adăugând că municipalitățile doresc să garanteze creșteri salariale pe termen mediu pe măsură ce situația lor financiară le permite.
Mädge a declarat că acțiunea de protest sindicală a fost „un ritual pe care nu îl înțeleg deloc și pe care nici cetățenii nu îl înțeleg”.