Viitoarele manevre militare comune ruso-belaruse la granița cu Ucraina, Polonia și țările baltice (Estonia, Lituania și Letonia) sunt un avertisment pe care oficialii de la Kremlin îl transmit NATO, prin amplitudinea de forțe și materiale militare, care vor fi folosite în cadrul Zapad 2017.
Comandantul forțelor americane din Europa a susținut că exercițiile militare comune Rusia-Belarus sunt un ”cal troian” care depășesc scala planificată în pofida contestațiilor venite de la Minsk și Kremlin.
”Oamenii sunt îngrijorați, acesta este un cal troian. Ei spun: ”Facem doar un exercițiu”, iar apoi, dintr-o dată, acești oameni și capabilitățile acestora s-au mutat undeva ” a declarat, joi, generalul-locotenent Ben Hodges, comandantul forțelor armatei americane din Europa, potrivit AFP.com
”Înaltul oficial american se referă la exercițiile Zapad 2017 care implică trupele din Rusia și Belarus, care urmează să se desfășoare în Belarus în septembrie. Astfel de acuzații au drept scop justificarea artificială a construcției militare a NATO în jurul Rusiei, a declarat pentru Interfax, ministrul adjunct al Afacerilor Externe Rus, Grigore Karasin.
Luni, ambasadorul polonez în SUA, Piotr Wilczek, a susținut că manevrele sunt au potențial periculoas pentru Ucraina și alte țări. Statele baltice par a fi deosebit de agitate, Estonia intenționând să găzduiască mai multe trupe americane și alte trupe aliate în lumina exercițiilor. Anterior, Lituania a emis un raport care susține că Zapad 2017 ar putea provoca o provocare împotriva țării.
La rândul său, Grushko a declarat următoarele: ”Dacă țările NATO sunt cu adevărat preocupate de situația instabilă din regiune, atunci mai întâi trebuie să-și reducă propriile activități militare, care sunt neîntemeiate și contrazic nevoile reale de securitate”.
Moscova și Minskul au respins în mod repetat speculațiile legate de jocurile de război planificate. Reamintind jocurile de război din 2016 ale NATO din Europa, oficialii ministerului Apărării de la Kremlin au subliniat că Zapad 2017 este mult mai puțin masiv decât exercițiile din cadrul programului Anaconda din Polonia, deoarece implică în jur de 12.700 de soldați alături de 680 de arme, comparativ cu cei peste 30.000 de membri ai serviciului din statele NATO și aliații lor cu 3.000 de muniții implicate în exercițiile de anul trecut.
”În timp ce Anaconda 2016 nu a provocat isterie printre noi, am fost receptivi la exercițiul trecut, în ciuda faptului că avea o natură ostilă evidentă”, a spus ministrul apărării rus. El a subliniat, de asemenea, că organizațiile internaționale, inclusiv ONU, NATO și OSCE, precum și cei peste 80 de observatori străini, sunt invitați la exerciții, deoarece nu există nimic de ascuns. În iunie, ambasadorul rus din Minsk a reiterat asigurările că aceste exerciții nu reprezintă o amenințare pentru nici unul dintre vecinii țării, pe fondul a ceea ce el numea ”speculații nesănătoase” care o înconjoară.