Alertă în Botoșani. „Metoda accidentul”, comandată din penitenciar. Cum acționau excrocii

Alertă în Botoșani. „Metoda accidentul”, comandată din penitenciar. Cum acționau excrocii

Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani a anunțat că au fost efectuate percheziții la mai multe locuinţe din judeţul Botoşani, dar și în Penitenciarul Arad.

Potrivit Deliei Nenișcu, purtător de cuvânt al IPJ Boroșani, aceste percheziții au fost efectuate în cadrul unei anchete privind fapte de înşelăciune prin „metoda accidentul".

„În urma probatoriului administrat, poliţiştii Secţiei nr.1 Botoşani, împreună cu cei din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale şi in colaborare cu IPJ Arad, au pus în executare nouă mandate de percheziţii domiciliare, două pe raza municipiului Botoşani, cinci pe raza comunei Răchiţi şi două la Penitenciarul Arad. Cu ocazia percheziţiilor, la locaţiile vizate au fost identificate şi ridicate in vederea continuării cercetărilor mai multe mijloace de proba ce prezintă interes în cauză", a precizat Nenişcu.

În urma percheziţiilor doi tineri din judeţul Botoşani au fost reţinuţi, ei fiind acuzaţi de complicitate la înşelăciune. Unul dintre tineri are vârsta de 34 de ani şi este din comuna Drăguşeni, iar celălalt are 19 ani şi este din comuna Răchiţi, aceştia urmând a fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poliţiştii susţin că în acest dosar cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii a patru infracţiuni de înşelăciune, două infracţiuni de tentativă la înşelăciune şi şase infracţiuni de complicitate la înşelăciune. Persoana cercetată sub aspectul comiterii celor patru infracţiuni de înşelăciune şi două infracţiuni de tentativă la înşelăciune, este încarcerată în Penitenciarul Arad.

Prejudiciul total rezultat în urma activităţii infracţionale este de 7.000 de euro şi 27.000 de lei, potrivit agerpres.ro

Ca o metodă de selectare a victimelor, autorii apelează cu precădere numere din reţeaua de telefonie fixă. Trebuie subliniat că în majoritatea cazurilor infractorii nu au nicio informaţie prealabilă cu privire la victimele lor, acestea fiind contactate absolut întâmplător. Singurul reper pe care autorii se sprijină în acţiunea lor este dat de zona – localitate, cartier, eventual stradă – în care se află locuinţa victimei, întrucât, prin accesul la Internet, pot fi accesate cărţile virtuale de telefon

„Apelurile telefonice care anunță presupusul accident al unei rude sunt efectuate la ore târzii din noapte, ceea ce limitează posibilitatea de reacție a victimelor care sunt luate prin surprindere. Infractorul declanşează discursul-legendă, care este dramatizat şi susţinut, după caz, de două sau mai multe personaje.

La realizarea scenariului pot participa mai mulţi infractori, fiecare dintre ei interpretând câte un rol credibil ( avocat, polițist, procuror, medic, etc ), dar poate fi interpretat şi de către un singur autor, care îşi asumă roluri diferite, pe care le susţine prin schimbarea vocii. Pentru a amplifica tensiunea emoțională, convorbirea poate fi însoțită de ţipete de durere ale presupusei victime a accidentului, sau a presupusului autor care solicită disperat aducerea la îndeplinire a sarcinilor trasate telefonic pentru a scăpa de răspundere”, se arată într-un comunicat al Poliției, potrivit agerpres.ro